PFU mener kongefamilien må tåle mer enn andre

Se og Hør brøt god presse­skikk på flere punk­ter i fem re­por­ta­sjer om den nors­ke konge­fa­mi­li­en, mener sek­re­ta­ria­tet i Pres­sens Fag­li­ge Ut­valg. Kla­gen fra konge­hu­set be­hand­les nå.

Kon­klu­sjon er ven­tet i løpet av den kom­men­de timen. Inn­stil­lin­gen fra sek­re­ta­ria­tet er delt - Se og Hør brøt god presse­skikk på en­kel­te om­rå­der, men er in­nen­for etik­kens ram­mer på andre i de på­kla­ge­de re­por­ta­sje­ne. Se og Hør fyl­ler i ho­ved­sak kra­ve­ne til sak­lig­het i sin om­ta­le, mener sek­re­ta­ria­tet.

Konge­fa­mi­li­en må tåle at bade­fe­rien på luk­sus­øya St. Barts blir om­talt av pres­sen ge­ne­relt - og Se og Hør spe­si­elt - iføl­ge PFU-sek­re­ta­ria­tet. Kla­gen gjel­der fem re­por­ta­sjer i Se og Hør, hvor konge­hu­set mener kjen­dis­bla­det blant annet ikke har ut­vist til­strek­ke­lig re­spekt for pri­vat­li­vets fred, bruk­te skjult ka­me­ra, ikke ga rett til sam­ti­dig imøte­gå­el­se og ska­per feil inn­trykk av å om­ta­le to si­tat­sa­ker som eks­klu­si­ve.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sek­re­ta­ria­tet er del­vis enig med konge­fa­mi­li­en. Det var ikke brudd på god presse­skikk da bladet over to re­por­ta­sjer om­tal­te og tryk­ket bil­der fra bade­fe­rien på St. Barts. Der­imot var det brudd med pres­sens etis­ke reg­ler å gi inn­trykk av eks­tra­va­gant penge­bruk under fe­rien, uten å gi kron­prins­pa­ret sam­ti­dig til­svar, mener sek­re­ta­ria­tet.

Det var dess­uten uak­sep­ta­belt å ta bil­der av fei­e­rin­gen av konge­pa­rets fød­sels­da­ger gjen­nom gjer­det på Bygd­øy kongs­gård, og over­tram­pet for­ster­kes ved at mange av bil­de­ne var av barna, skri­ver sek­re­ta­ria­tet i sin inn­stil­ling. (©NTB)