Påstand om 15 års fengsel

Aktor ba om 15 års fengsel for den 29-årige afghaneren som er tiltalt for drapet på asylmottaket i Bergen. Forsvarer ber retten frifinne på grunn av nødverge.

BER­GEN TING­RETT: Aktor Be­ne­dic­te Hord­nes la fre­dag for­mid­dag ned på­stand om 15 års feng­sel for den 29-åri­ge af­gha­ne­ren som er til­talt for drap under sær­de­les skjer­pen­de om­sten­dig­he­ter.

- Dette synes upro­vo­sert og helt ufor­ståe­lig, sa stats­ad­vo­kat Hord­nes i sin pro­se­dy­re i Ber­gen ting­rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I mai i fjor ble Mo­ha­moud Ahmed Musse (45) fra So­ma­lia kniv­stuk­ket og drept på Ytre­byg­da asyl­mot­tak på Ny-Pa­ra­dis i Ber­gen med minst 24 kniv­stikk, flere av dem dø­de­li­ge.

Skjer­pen­de

Den 29-årig af­gha­ne­ren som bodde på samme mot­tak er­kjen­ner å ha kniv­stuk­ket so­ma­lie­ren. 29-årin­gen hev­der det skjed­de i nød­ver­ge etter at so­ma­lie­ren hadde an­gre­pet ham først fordi af­gha­ne­ren har kon­ver­tert fra islam til kris­ten­dom.

Aktor fant ingen for­mil­den­de, men en rekke skjer­pen­de om­sten­dig­he­ter ved at det var et bru­talt drap med gjen­tat­te kniv­stikk. Det ble også lagt vekt på at af­gha­ne­rer hadde gjort for­be­re­del­ser med å iføre seg go­re­tex-jak­ke, vin­ter­hans­ker og tykk jogge­buk­se på en sol­dag med 24 gra­ders varme før han opp­søk­te so­ma­lie­ren på hans rom. Aktor la også vekt på at af­gha­ne­ren etter­på kvit­tet seg med kni­ven og hans­ke­ne og satte den blo­di­ge jogge­buk­sen på vask for å kvit­te seg med bevis, men ikke var opp­tatt av å ringe etter lege­hjelp.

Av­vi­ser nød­ver­ge

Aktor av­vi­ser at det er nød­ver­ge og viser til at so­ma­lie­ren ikke har blitt be­skre­vet som fun­da­men­ta­lis­tisk mus­lim, men to­le­rant med krist­ne ven­ner.

An­gre­pet har klart preg av over­legg. Når vi ikke kan si at han har over­legg, er det fordi ri­me­lig tvil skal komme til­tal­te til gode. Det kan hende han skul­le skade ham eller skade ham. Det er så nært opp til over­legg at det må trek­kes inn i vur­de­rin­gen av skjer­pen­de.

Mo­ti­vet for dra­pet frem­står som ufor­ståe­lig for aktor.

- Det vil bare være spe­ku­la­sjo­ner. Vi må for­hol­de oss til at det er en brik­ke vi ikke har.

Påstand om frifinnelse

Forsvarer Randulf Schumann Hansen la ned påstand om frifinnelse på grunn av at tiltalte handlet i nødverge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Afghaneren har forklart at han ble invitert inn på rommet til avdøde, konfrontert med at han hadde konvertert til kristendom og deretter angrepet med kniv.

- Kan dere helt se bort fra at det forelå et angrep? spurte Schumann Hansen.

Han mener retten må legge tiltaltes forklaring til grunn og viste til at han hadde gjennomført seks avhør.

- Han har forklart den samme historien hver gang. Han skulle til Nesttun. Også fornærmede i straffesaker sliter noen ganger i straffesaker. Det betyr ikke alltid at man lyver, sa Schumann Hansen.

Forsvareren avviste også at det er særdeles skjerpende omstendighet rundt drapet.

- De fleste drap er grufulle, sa han.

Han har ført en rekke vitner i retten som har forklart at muslimer som har konvertert til kristendom utsettes for trusler og vold.

Forsvareren la ned påstand om frifinnelse, subsidiært at tiltalte skal ansees av retten på mildest mulig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken ble avsluttet fredag. Dom er ventet å falle torsdag 13. juni.

Rettssaken

22. mai i fjor ble Mohamoud Ahmed Musse (45) fra Somalia knivstukket og drept på Ytrebygda asylmottak på Ny-Paradis i Bergen.

En 29-årig afghaner erkjenner å ha knivstukket somalieren, men hevder det skjedde i nødverge etter at han selv ble angrepet først.

Avdøde hadde 24 knivstikk, flere av dem svært dype.

Rommet der drapet skjedde bærer ikke preg av voldsom kamp, ifølge krimteknikere.

Les også
- Var ikke voldsom slåsskampDrapet
Les også
Vitne: - Han skulle tas fordi han hadde konvertert