- Var ikke voldsom slåsskamp

Krimteknikerne tviler på at det har vært en voldsom slåsskamp inne på rommet til den drepte somalieren på asylmottaket i Bergen.

(BERGEN TINGRETT) På den tred­je dagen i retts­sa­ken mot den 29-åri­ge af­gha­ne­ren la krim­tek­ni­ke­re og retts­me­di­si­ne­re frem sine funn fra åste­det. Det var i mai i fjor at en 45-årig so­ma­li­er døde etter kniv­stik­king på Ytre­byg­da asyl­mot­tak på Ny-Pa­ra­dis i Ber­gen. Den til­tal­te er den krist­ne kon­ver­tit­ten kjent som «Ali», som i 2011 ble skål­det av ko­ken­de vann på Hå mot­tak på Jæren.

29-årin­gen har for­klart i ret­ten at han ble an­kla­get for å ha kon­ver­tert til kris­ten­dom fra islam av so­ma­lie­ren og der­etter an­gre­pet med kniv av ham. De to skal ha slåss om kni­ven, og i baske­ta­ket skal 29-årin­gen ha på­ført so­ma­lie­ren stikk­ska­der. Han har for­klart i ret­ten at han selv fikk stikk­ska­de i fing­re­ne på venst­re hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag la krim­tek­ni­ker­ne frem sine funn på åste­det. Ut fra at glass og flas­ke som stod på et bord inne på det lille rom­met ikke var vel­tet, antar kri­mi­nal­tek­ni­ker­ne at det ikke har vært vold­som slåss­kamp i rom­met.

- Hop­pet ikke

De har kun fun­net blod fra av­døde på rom­met, ikke fra til­tal­te.

Til­tal­te har for­klart at han kas­tet kni­ven ut fra vin­du­et og hop­pet raskt etter selv. Han fikk en brudd­ska­de i ryg­gen.

På bak­grunn av spor antar krim­tek­ni­ker­ne at han ikke har hop­pet fra vin­du­et, men har prøvd å komme seg til en brann­trapp eller tak­ren­ne uten­for vin­du­et. Der­et­ter skal han ha slup­pet seg ned på ter­ras­sen.

- Ikke kutt­ska­de

I bak­ken uten­for huset fant po­li­ti­et kni­ven og hans­ke­ne. Det er ska­der i hans­ke­ne som sam­sva­rer med kutt­ska­de­ne til­tal­te hadde i den venst­re hån­den.

- Hans­ke­ne er foret. Det er vår opp­fat­ning er at det er vin­ter­hans­ker, opp­lys­te krim­tek­ni­ker­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De opp­lys­te at så­re­ne på fing­re­ne til til­tal­te ikke stam­mer fra stikk med kniv og hel­ler ikke fra at han har for­søkt å av­ver­ge an­grep. Den ble be­skre­vet som en skade som kan opp­stå hvis man hol­der i en skarp gjen­stand.

Inne i lei­lig­he­ten til af­gha­ne­ren i un­der­eta­sjen i det samme huset fant de en jakke med blod, sær­lig ne­derst på er­me­ne. I vaske­ma­ski­nen lå jogge­buk­sen han hadde hatt på seg.

- Vi fant buk­sen ny­vas­ket i vaske­ma­ski­nen, sa krim­tek­ni­ke­ren.

Krim­tek­nis­ke un­der­sø­kel­ser viste at buk­sen hadde vært blo­dig, sær­lig på den ene leg­gen.

24 kniv­stikk

Pro­fes­sor i retts­me­di­sin, Inge Mo­rild, ad­var­te mot ster­ke bil­der før han gjen­nom­gikk ska­de­ne av­døde var på­ført. Til sam­men var det fun­net 24 kniv­stikk. Seks av stikk­ska­de­ne om­tal­te Mo­rild som far­li­ge, livs­far­li­ge eller dø­de­li­ge.

Han hadde også ska­der som tydet på at han hadde for­søkt å av­ver­ge et an­grep.

Den til­tal­te fikk tol­ket frem­leg­gel­sen onsdag og så del­vis ned i pul­ten foran seg, del­vis på bil­de­ne som ble vist til ret­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter­lat­te etter den av­døde so­ma­lie­ren har fulgt retts­sa­len fra til­hø­rer­ben­ken fra saken star­tet man­dag, men flere av dem for­lot retts­sa­len da bil­de­ne fra åste­det ble lagt frem i onsdag.

Det er satt av syv dager til saken. Dom fal­ler se­ne­re.

DAGEN

Drapet

22. mai i fjor ble Mohamoud Ahmed Musse (45) fra Somalia knivstukket og drept på Ytrebygda asylmottak på Ny-Paradis i Bergen.

En 29-årig afghaner er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han erkjenner å ha knivstukket somalieren, men hevder det skjedde i nødverge etter at han selv ble angrepet først.

Afghaneren er kjent som «Ali», som ble skoldet med kokende vann på asylmottak på Jæren i august 2011. En somalisk mann ble dømt for angrepet i Jæren tingrett, men dommen ble opphevet i Gulating lagmannsrett.

Afghaneren hadde konvertert fra islam til kristendom, men hadde fått endelig avslag på søknad om asyl i Norge. Utlendingsnemnda konkluderte at han konverterte for å få opphold.

Les også
Vitne: - Han skulle tas fordi han hadde konvertert