EBOLA-MISTANKE: Det er tatt prøver av mannen som ble innlagt på Haukeland universitetssykehus i Bergen natt til søndag. Prøvene var negative når det gjaldt en mulig ebolasmitte. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Pasienten i Bergen var ikke smittet av ebola

Mannen som ble innlagt med mistanke om ebolasmitte på Haukeland universitetssjukehus i Bergen, er ikke smittet av den dødelige virussykdommen.

Det er altså ingen grunn til å tro at vedkommende er ebolasmittet. Pasienten blir likevel rutinemessig på sykehuset en tid fremover i tråd med retningslinjene fra Folkehelseinstituttet, opplyser sykehuset i en pressemelding som ble sendt ut i 8.30-tiden søndag morgen.

LES: Mistenkt ebola-pasient på norsk sykehus

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er tatt prøver av mannen, og prøvene var altså negative når det gjaldt en mulig ebolasmitte.

Før han ble innlagt natt til søndag, ble en hel sykehusavdeling evakuert på Haukeland.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Sierra Leone

Sykehusets kommunikasjonssjef Mona Høgli sier til Bergens Tidende at pasienten har vært i Sierra Leone, men at han ikke har vært i det ebolarammede landet som utsendt helsepersonell fra Haukeland.

– Det er en person som har vært i Sierra Leone. Oppholdet stemmer tidsmessig med at det kan være ebola. Men vedkommende er ikke sendt ut som helsepersonell fra oss, sier Høgli.

Hun understreker at sykehuset har gjennomført øvelser knyttet til ebolasmitte, og at de derfor er godt forberedt på å ta imot pasienter med ebolasmitte.

Isolasjon

Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune bekrefter overfor avisen at det er satt i gang en omfattende beredskapssituasjon ved sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Beredskapen er så omfattende at dersom dette skulle vise seg å være ebola, så må vi sjekke alle smittekontakter. Da må vi vite hvem vedkommende har vært i kontakt med og på hvilken måte, sier Søbstad.

Kommunens beredskapsplaner ville blitt satt i verk dersom prøvesvarene viste at mannen var smittet. Da ville alle som risikerte å ha blitt smittet, blitt satt i isolasjon i 21 dager, som regnes som maksimal inkubasjonstid for ebolasmitte.

Lege smittet i fjor

Den 31 år gamle legen Silje Lehne Michalsen fra Andøy i Nordland ble i fjor høst den første og hittil eneste norske ebolapasient.

Michaelsen ble smittet mens hun var på jobb for Leger Uten Grenser på et behandlingssenter i byen Bo i Sierra Leone. Hun ble fløyet hjem til Norge 7. oktober og lagt inn på høysmitteisolatet på Ullevål sykehus.

20. oktober ble hun utskrevet og erklært frisk og ikke smittsom. (©NTB)

Les også
– Ebolakampen er ikke over
Les også
Kvinne i Sverige smittet av meslingerMeslinger
Les også
Sierra Leones visepresident i ebola-karantene
Les også
Norge bruker 500.000 kroner daglig mot ebola
Les også
Mistenkt ebola-pasient på norsk sykehusEbola