Streikende prester, diakoner, kirkemusikere og andre kirkeansatte fra hele Oslo-området samlet til streikemarkering utenfor Asker kirke julaften. Søndag er det tvungen mekling mellom partene i streiken. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Partene i kirkestreiken innkalt til mekling

Søndag klokka 12 møtte partene i kirkestreiken hverandre hos Riksmekleren, i et lovpålagt forsøk på å komme til enighet ettersom streiken har vart i 30 dager.

I alt 50 organiserte fra Borg, Bjørgvin, Nidaros og Oslo bispedømmer er i tillegg til ni ansatte i Kirkerådets sekretariat og bispemøtet så langt tatt ut i streiken som har pågått en måned. Det er gitt dispensasjoner i forbindelse med begravelser, men streiken har pågått gjennom hele julen.

– Så lenge meklingen pågår er det kun Riksmekleren som uttaler seg offentlig. Det vil derfor ikke bli lagt meldinger om oppdatering her før meklingen er avsluttet, skriver Presteforeningen på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dersom det ikke oppnås enighet i søndagens mekling har Unio KA varslet at streiken trappes opp med 26 kirkeansatte.

En av årsakene til bruddet i forhandlingene er uenighet om hvorvidt en permanent lønnskompensasjon på cirka 60.000 kroner også skal gjelde for nyansatte etter 1. september 2021, eller om arbeidsgiver da skal ha mulighet til å ta i bruk de fem laveste lønnstrinnene, som fagforeningene ønsker fjernet.