En palestinsk gutt går igjennom ruinene av et hus i Deir El-Balah mandag. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

– Partene er ikke klare for våpenhvile

Det internasjonale presset for en våpenhvile på Gazastripen øker. Men partene viser ikke tegn til å legge våpnene til side.

– Vi ber alle involverte om å beherske seg. Vi er i kontakt med partene i regionen og ber dem gjøre alt de kan for en umiddelbar våpenhvile, sier EU-talsperson Maja Kocijancic til Reuters.

– Ikke klare

En uke etter at Israel startet militæroffensiven på Gazastripen, er det imidlertid liten vilje til å inngå en våpenhvile. Flere medlemmer i Benjamin Netanyahus parti sier de ikke ønsker noen våpenhvile nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må fortsette å slå til mot Hamas, og om nødvendig fortsette med bakkestyrker, sier Seew Elkin til nyhetsbyrået DPA. Elkin mener en våpenhvile vil gjøre at Israel framstår som svakt.

Israels finansminister Yair Lapid sier ifølge AFP at våpenhvile ikke har vært et tema for regjeringen.

– Ingen av partene er klare for en våpenhvile ennå. Det kan godt hende at konflikten må bli verre før det blir umulig å stå imot presset for en våpenhvile, skriver BBCs midtøstenredaktør Jeremy Bowen i en kommentar.

Les også: Israels venner ber Israel inngå våpenhvile

Diplomati

Tyskland og Italias utenriksministre, Frank-Walter Steinmeier og Federica Mogherini, reiser denne uken til Midtøsten for å forsøke å dempe konflikten. FN har også bedt om at partene skal slutte å bruke vold. Mandag kveld møtes de 22 utenriksministrene i Den arabiske liga til et krisemøte.

– Målet med møtet er å bli enig om et felles arabisk standpunkt i saken, og å finne en løsning som kan stanse drapene på palestinere, heter det i en uttalelse fra egyptisk UD.

Egypt har inntatt en mer tilbaketrukket rolle i diplomatiet enn under konflikten i 2012, da landet forhandlet fram en våpenhvile etter åtte dager med kamper på Gazastripen.

Natt til mandag angrep israelske fly og skip 204 mål på Gazastripen. Minst 20 ble såret i angrepene. Samme natt ble det sendt over 20 raketter og minst en drone fra Gazastripen og inn i Israel. Ingen ble drept av rakettene, ifølge Israels forsvar. Dronen ble skutt ned, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Israels venner ber Israel inngå våpenhvile
Les også
Norge gir 30 millioner kroner til nødhjelp på Gazastripen
Les også
Netanyahu: – Våpenhvile er ikke aktuelt