Pakistans nasjonaldag feiret med folketog

Fei­rin­gen av den pa­kis­tans­ke na­sjo­nal­da­gen ons­dag ble inn­le­det med folke­tog fra Frog­ner­par­ken til Pa­kis­tans am­bas­sa­de i Oslo.

Før toget med i alt rundt 150 fest­stem­te voks­ne og barn gikk mot am­bas­sa­den, ble det holdt ap­pel­ler ved inn­gan­gen til Vi­ge­lands­an­leg­get. Pa­kis­tans tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter Syed Yusuf Raza Gi­la­ni, som er i Norge i an­led­ning dagen, ut­tryk­te stolt­het over det pa­kis­ta­ner­ne har fått til i Norge.

- Jeg synes dere spil­ler en stor rolle i dette lan­det og er glad for at vi kan føle fri­het både i Pa­kis­tan og Norge, sa Gi­la­ni i sin ap­pell til de fram­møt­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjelp etter jord­skjel­vet

Gi­la­ni la vekt på støt­ten Pa­kis­tan fikk etter jord­skjelv­ka­ta­stro­fen i 2005.

- Jeg hus­ker godt bi­dra­get fra Norge. Det knyt­tet oss tet­te­re sam­men, sa han.

I talen sin valg­te også Gi­la­ni å rette en stor takk til det nors­ke sam­fun­net for måten de har mot­tatt mus­li­mer på.

- Det er mange mus­li­mer i Norge, og jeg er glad for at de har det bra her i lan­det, un­der­stre­ket han.

Også Oslos ord­fø­rer Fa­bi­an Stang (H) be­nyt­tet an­led­nin­gen til å gra­tu­le­re pa­kis­ta­ner­ne med na­sjo­nal­da­gen.

- Jeg er opp­tatt av at dere tar vare på kul­tu­ren dere har, i til­legg til den nors­ke, sa Stang.

Bol­ly­wood

Fei­rin­gen fort­set­ter etter folke­to­get med en bro­byg­gings­kon­sert i Gamle Logen, der Pa­kis­tans og Bol­ly­woods mest kjen­te ar­tist, Falak Sha­bir, opp­trer sam­men med en rekke andre ar­tis­ter.

Bro­byg­ger­pri­sen skal også deles ut, og det er de to mo­di­ge kvin­ne­ne Mala­la You­safzai og Dilek Ayhan som får pri­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mala­la You­safzai ble ver­dens­kjent da hun ble skutt i hodet av Ta­li­ban i fjor for sin kamp for jen­ters skole­gang, mens Ayhan i mange år har vært aktiv i norsk or­ga­ni­sa­sjons­liv for å skape økt del­ta­kel­se i det nors­ke sam­fun­net og po­si­ti­ve opp­vekst­mil­jø­er for barn og unge med fler­kul­tu­rell bak­grunn.

- Sym­bol på kam­pen

 - Mala­la You­safzai er blitt et sym­bol på kam­pen mot Ta­li­ban og en front­fi­gur i en glo­bal kam­pan­je for å gi jen­ter rett til skole­gang og ut­dan­ning. Dilek Ayan har gjen­nom sitt ar­beid, og med slag­or­det «mang­fold er lønn­somt», bi­dratt til å sette mang­fold på dags­or­den i norsk næ­rings­liv. Vi er glade og stol­te over å gi bro­byg­ger­pri­sen 2013 til mo­di­ge, en­ga­sjer­te og dyk­ti­ge kvin­ner, sier Aamir J. Shei­kh, leder av 14. au­gust-ko­mi­te­en Norge.

Den pa­kis­tans­ke sta­ten har fei­ret sin fri­gjø­ring siden at­skil­lel­sen fra Bri­tisk India 14. au­gust 1947. Da ble sta­ten Pa­kis­tan opp­ret­tet. (©NTB)