Øygard-dommen ankes av begge parter

Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard (54) anker over lagmannsrettens saksbehandling i overgrepssaken. Aktoratet mener straffen er for lav og anker også.

- Rune Øygard har gjort sine egne vurderinger, basert på at påtalemyndigheten ikke vil la saken ligge, og har besluttet at han vil erklære selvstendig anke over saksbehandlingen ved Eidsivating lagmannsrett. Han ønsker foreløpig ikke å angripe straffeutmålingen eller de borgerlige krav, opplyser Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, i en pressemelding.

- Omfanget av overgrepene

Aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, kunngjorde på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at også påtalemyndigheten anker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Bakgrunnen for påtalemyndighetens beslutning er særlig omfanget av overgrepene og graden av utnyttelse av fornærmede fra den domfeltes side. Det er påtalemyndighetens oppfatning at retten ikke har lagt tilstrekkelig vekt på de momentene som har kommet fram under saken ved fastsettelse av straffen, sier statsadvokaten.

Rune Øygard ble i Eidsivating lagmannsrett 30. mai dømt til ubetinget fengsel i ett år og tre måneder for seksuelle overgrep mot ei jente. Hun var mellom 14 og 15 år da overgrepene fant sted. Han ble frikjent for tiltalepunktet om overgrep før hun fylte 14, et forhold han ble dømt for i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Øygard ble i lagmannsretten også dømt til å betale den nå 17-årige jenta 150.000 kroner i oppreisning.

Tidligere ordfører

Det var i september 2011 at den daværende Ap-ordføreren i Oppland-kommunen Vågå ble anmeldt av jentas foreldre. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale i saken i slutten av mars året etter, før saken kom opp i tingretten høsten 2012.

Øygard anket dommen fra tingretten, men valgte samtidig å søke avskjed som ordfører 17. desember i fjor. Han hadde da sittet som ordfører i Vågå siden 1995, men hatt permisjon fra mai 2012.

Det Høyesteretts ankeutvalg som avgjør om ankene blir behandlet.

Les også
Jenta skuffet over «for mild dom» mot Øygard
Les også
Rune Øygard dømt til ett år og tre måneders fengsel