Over 200 omkom i jordskjelvet i Pakistan

Flere hund­re leire­hus i det lut­fat­ti­ge Awa­ran-dis­trik­tet sør­vest i lan­det raste sam­men etter skjel­vet.

Døds­tal­let etter det kraf­ti­ge jord­skjel­vet i Pa­kis­tan tirs­dag har ste­get til 208, iføl­ge pa­kis­tans­ke myn­dig­he­ter.

Flere hund­re leire­hus i det lut­fat­ti­ge Awa­ran-dis­trik­tet sør­vest i lan­det raste sam­men etter skjel­vet, og red­nings­mann­ska­per og sol­da­ter var ons­dag i full gang med å søke gjen­nom rui­ne­ne på le­ting etter over­le­ven­de, skad­de og flere om­kom­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 382 men­nes­ker ble skadd i skjel­vet, og myn­dig­he­te­ne fryk­ter at tal­let på døde kom­mer til å stige. Rundt 90 pro­sent av hu­se­ne i om­rå­det er øde­lagt, iføl­ge lo­ka­le myn­dig­he­ter.

- Red­nings­mann­ska­pe­ne job­ber på spreng for å finne døde og skad­de. Men vår ho­ved­prio­ri­tet nå er å få frak­tet skad­de til syke­hus, sier en tals­mann for lo­kal­myn­dig­he­te­ne.

Tynt be­fol­ket om­rå­de

Skjel­vet hadde en styr­ke på 7,8 og ram­met pro­vin­sen Ba­lu­chis­tan har­dest. Også i pro­vins­ho­ved­sta­den Quet­ta førte skjel­vet til store ma­te­ri­el­le øde­leg­gel­ser, men det er ikke meldt om mange om­kom­ne eller skad­de her.

Verst ram­met ble Awa­ran-dis­trik­tet, som lig­ger ikke langt fra Iran. Over 60.000 men­nes­ker bor i en ra­di­us på inn­til 50 kilo­me­ter fra skjel­vets epi­sen­ter, iføl­ge FN.

- Vi har vært tra­velt opp­tatt med red­nings­ar­bei­det hele nat­ten, og vi fryk­ter at vi vil finne flere døde under rui­ne­ne når dags­ly­set kom­mer, sier en annen tals­mann for dis­trikts­myn­dig­he­te­ne i Awa­ran.

Dis­trik­tet er li­ke­vel et av de tyn­nest be­fol­ke­de om­rå­de­ne i pro­vin­sen, noe som kan bidra til at døds­tal­le­ne ikke blir så høye som når like kraf­ti­ge jord­skjelv har ram­met Pa­kis­tan tid­li­ge­re.

Mer­ket langt borte

Rys­tel­se­ne var ty­de­lig merk­ba­re både i den pa­kis­tans­ke havne­byen Ka­ra­chi og i In­dias ho­ved­stad New Delhi, der flere byg­nin­ger ris­tet. Også så langt unna som Dubai mer­ket folk skjel­vet.

- Hver gang jeg kjen­ner rys­tel­ser fra jord­skjelv, så kom­mer min­ne­ne fra jord­skjel­vet i 2005 i Kash­mir strøm­men­de på, sier Amjad Ali, IT-kon­su­lent i Ka­ra­chi. Sam­men med flere kol­le­ger var han rask med å komme seg ut av kon­tor­byg­nin­gen han opp­holdt seg i da skjel­vet ram­met.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I skjel­vet i 2005, som hadde en stry­ke på 7,6, mis­tet 73.000 men­nes­ker livet og over 1 mil­lion ble hjem­løse.

(©NTB)

Les også
Minst 78 drept i selvmordsangrep ved kirke i Pakistan