Ønsket god påske - så ble han drept

Asad Shah (40) ønsket sine kristne venner og bekjente god påske. Få timer etter ble han drept.

Kjøpmannen, som har pakistansk bakgrunn, ble knivstukket utenfor butikken sin i nærheten av Glasgow forrige torsdag kveld. Ifølge BBC er en 32-åring blitt siktet for drapet som antas å bunne i religiøse fordommer.

Familien til den drepte kaller handlingen for uforståelig. I en pressemelding sier familien Shah at religion, etnisitet, rase, kjønn og sosiøkonomisk bakgrunn aldri betydde noe for Asad:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han møtte alle med den ytterste vennlighet og respekt på grunn av de mange felles bånd som eksisterer på tvers av tro i verden.

Herald Scotland skriver at Shah tilhører Ahmadiyya-bevegelsen. Den ble grunnlagt av Mirza Ghulam Ahmad i India og har i dag omkring 10 millioner tilhengere, blant annet i Norge og Skottland. De fleste medlemmene har pakistansk bakgrunn.

Den islamske minoriteten blir av noen muslimer regnet for å være kjettersk og har opplevd stor forfølgelse, blant annet i Pakistan der de i 1974 i lovverket ble erklært ikke-muslimer.

Politiet har bekreftet at den arresterte 32-åringen er muslim og polititjenestemenn sier at angrepet blir betraktet som religiøst motivert. Familien til Asad Shah har fortalt at de frykter for sin egen sikkerhet som følge av spenningene internt i det muslimske miljøet i Skottland.

– Vi er blitt anbefalt av politiet ikke å snakke om det, særlig ikke om navnene våre, og hvor vi holder til, fordi det er en sikkerhetsrisiko, sier et familiemedlem som vil være anonymt.

Ifølge kilder som Herald Scotland har snakket med er det 500 personer med tilknytning til Ahmadiyya-bevegelsen i Skottland. Av disse bor 400 i Glasgow. Fareed Ahmad, som er talsmann for Ahmadiyya Muslim Community UK, beskriver drapene som «fullstendig brutale, grusomme og ubegrunnede». Han ber myndighetene om å beskytte ahmadiyyaene.

– Det er opp til regjeringen å rykke opp med rot alle former for ekstremisme, og det muslimske Ahmadiyya-fellesskapet har snakket om betydningen av dette i årevis, sa han, ifølge Herald Scotland.

Noen hundre mennesker samlet seg på åstedet med blomster for å minnes den drepte. En støttegruppe hadde innen tirsdag samlet inn mer enn 94.000 pund til de etterlatte.