Olmert nevnte Israel blant atommaktene

Israels statsminister Ehud Olmert syntes mandag for første gang å ha inkludert Israel på listen over verdens atommakter.

? Vi har aldri truet noe land med utryddelse. Iran truer åpent og offentlig med å viske Israel bort fra kartet. Kan man si at dette er på det samme planet når de har en målsetting om å skaffe seg atomvåpen, slik som Frankrike, Amerika, Russland og Israel? sa han på tysk TV i Berlin.

Men Olmerts talskvinne Miri Eisin sa at Olmert, som er på statsbesøk i Tyskland, ikke mente å nevne Israel blant atommaktene.

Israel har alltid verken villet bekrefte eller benekte å ha atomvåpen. Standardfrasen er at Israel ikke skal bli det første landet som introduserer atomvåpen i Midtøsten.

Olmerts kommentar førte til en politisk storm hjemme i Israel. Den høyreorienterte politikeren Yuval Steinitz krever at Olmert går av etter «den uansvarlige glippen», mens den venstreorienterte Yossi Beilin, sa at kommentaren bare tjener til å styrke tvilen om Olmerts evne til å fortsette som statsminister.

I forrige uke ble temaet om israelske atomvåpen også brakt på bane av USAs påtroppende forsvarsminister Robert Gates, som under høringen om sin nye jobb sa at Israel har atomvåpen.

? Iran kan ønske seg atomvåpen fordi de er omringet av land med atommakter: Pakistan i øst, russerne i nord, israelere i vest og oss i Persiabukta, sa han.

Også denne kommentaren førte til heftige reaksjoner i Israel. Israels tidligere ambassadør i Washington, Danny Ayalon, sa til israelsk TV at kommentaren var ytterst beklagelig.

©NTB