Økt interesse for kristne lærerutdanninger

Mens den nasjonale søkningen til grunnskolelærerstudier går ned, opplever både NLA Høgskolen og Menighetsfakultetet økning i søkere på sine lærerutdanninger.

– Lærerutdanningen vår er ifølge Studiebarometeret blant de lærerutdanningene i landet med mest fornøyde studenter. Det kan forklare at søknaden til oss øker, mens den nasjonale søknaden til disse studiene går ned, sier rektorErik WaalerNLA Høgskolen i en pressemelding.

OgsåMenighetsfakultetet (MF) får gode skussmål fra studentene. PåMFs hjemmesider kan en lese atNOKUTs studiebarometer for 2015 viser at MFs lektorprogram får totalkarakter 4,5 av 5 oppnåelige i studentenes helhetsvurdering av studiet. På landsbasis får lærerutdanningene 3,9 i snitt.
− Vi har veldig dyktige faglærere, sier lektorstudentene Michael Ydse og Nivin Nezar Butris på MF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dobling fra i fjor

Ifølge MFs nettsider har 30 personer deres lektorprogram som førstevalg i sin søknad til høyere studier. Dette er en økning på 50 prosent fra i fjor. Økningen for søkere som har lektorprogrammet på en av de tre første plassene er på hele 66 prosent.

− Det er en usedvanlig stor økning. Jeg er overbevist om at det handler om fornøyde studenter, sierVidar L. Haanes, rektor ved MF.

Haanes tror MFs faglige profil på lektorprogrammet spiller en avgjørende rolle for årets høye søkertall.
− Så sent som i forrige uke lanserte kunnskapsministeren tiltak for å fornye og forbedre fagene i skolen. Regjeringen foreslo da tre tverrfaglige tema som skal prioriteres. Det ene er "demokrati og medborgerskap". Dette temaet er allerede sentralt i vårt lektorprogram, sier han.

– Betydningsfullt yrke

NLA melder at 5500 personer totalt har søkt NLA Høgskolen gjennom Samordna opptak. 860 søkere har NLA som sitt førstevalg, som er en vekst på tre prosent.

Søknaden til barnehagelærer- og grunnskolelærerutdanningene øker både i antall førstevalg og totalt antall søknader. 135 søkere har grunnskolelærerutdanningen ved NLA Høgskolen som sitt førstevalg for studier til høsten. Totalt har vel 1600 personer disse studiene på sin søknadsliste, en vekst på 40 prosent sammenlignet med 2015.

– Vi har en god, tverrfaglig lærerutdanning. Det er gledelig at stadig flere vil ta denne utdanningen og gå inn i et slikt betydningsfullt yrke, sier rektor Erik Waaler.

Også økning til andre fag

Teologiutdanningen på MF opplever også økning. Det totale antall søkere er 92 dersom en regner med søkere som har teologi på en av de tre første plassene. Tilsvarende tall var 59 i 2015.
− Det er en så stor økning at vi mener å kunne si at trenden er snudd. Det er gledelig for både MF ogDen norske kirke, sier Haanes.

NLAs to bachelorgrader innen økonomifeltet under navnetHauge School of Management er førstevalget til nær 160 personer og 1500 har studiene på søknadslisten sin. Det er en økning på 60 prosent mens den nasjonale søkningen innen økonomifag går ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er godt å se at denne nysatsingen går godt. Dette er unike økonomistudier med fokus på entreprenørskap og etikk. Det er stort behov for dette fokuset innen økonomiutdanning. Vår mentorordning for studentene er med på å gjøre studiet attraktivt, og ikke minst med på å gjøre studentene godt kvalifisert for arbeidslivet, mener Waaler.

LES OGSÅ:NLA-jubel for «kristne» økonomistudier

NLA opplever også vekst på årsstudiene i musikk, årsstudiet i idrett og studietilbudene innen teologi og religionsfag.

– Det er gledelig at vi opprettholder søknadstallene til de teologiske utdanningene vår. Vi mener vi har en viktig rolle i å utdanne nye generasjoner til de mange viktige oppdragene de kristne organisasjonene og kirken har i årene framover, sier rektor Waaler.