Bistandsforsker Øyvind Eggen. (Foto: Johannes Reindal)

- Øker gapet mellom fattig og rik

Norge bidrar trolig til å forsterke forskjellene mellom rike og fattige land, sier bistandsforsker Øyvind Eggen. Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) vil investere mer av oljefondet i utviklingsland.

Fre­dag pre­sen­te­rer ut­vik­lings­mi­nis­ter Heik­ki Eids­voll Holm­ås (SV) stor­tings­mel­ding om norsk bi­stands­po­li­tikk, om­talt som «rett­fer­dig for­de­ling».

Nå kas­ter se­nior­fors­ker Øy­vind Eggen ved In­ter­na­tio­nal Law and Po­li­cy In­sti­tute (ILPI) en brann­fak­kel inn i de­bat­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For­skjel­le­ne mel­lom land er stør­re enn noen­sin­ne. Og det er grunn til å tro at Norge bi­drar til økte for­skjel­ler mel­lom lan­de­ne. Olje­fon­det ska­per vekst og vel­stand der det in­ves­te­res, og det in­ves­te­res nes­ten bare i land som er rike.

Nes­ten halv­par­ten av in­ves­te­rin­ge­ne til Olje­fon­det var ved nytt­års­skif­tet plas­sert i Euro­pa, mens 0,7 pro­sent var i afri­kans­ke land. I år har fon­det kjøpt ei­en­dom­mer i New York, Wash­ing­ton og Bos­ton som var ved­satt til 6,6 mil­li­ar­der kro­ner. De siste årene har fon­det kjøpt ei­en­dom­mer i Lon­don og Paris for nær­me­re ti mil­li­ar­der kro­ner.

Til sam­men­lig­ning bruk­te Norge 27,6 mil­li­ar­der kro­ner på ut­vik­lings­hjelp i 2012.

Ut­vik­lings­mi­nis­ter Holm­ås min­ner om at Norge er ver­dens­le­den­de med å bruke over 1 pro­sent av brutto­na­sjo­nal­pro­dukt på ut­vik­lings­hjelp.

- Bi­drar Norge li­ke­vel til økte for­skjel­ler gjen­nom olje­fon­det?

- Det er ikke rik­tig be­skri­vel­se, vi går foran ved blant annet å in­ves­te­re i fat­ti­ge land som el­lers sli­ter med å skaf­fe in­ves­to­rer. Gjen­nom en hel­het­lig ut­vik­lings­po­li­tikk bi­drar Norge til en po­si­tiv ut­vik­ling i ver­den. Men jeg er helt enig i at en stør­re andel av olje­fon­det bør in­ves­te­res i ut­vik­lings­land. Det er både av hen­syn til deres mu­lig­het til å ut­vik­le seg, men også for frem­ti­di­ge ge­ne­ra­sjo­ners mu­lig­het fordi den ster­kes­te veks­ten skjer i disse lan­de­ne. Veks­ten der er ster­ke­re enn i mange euro­pe­is­ke land. Det har jeg for­mid­let til fi­nans­mi­nis­te­ren som har an­svar for pen­sjons­fon­det og det håper jeg blir en vik­tig del av Soria Moria 3, sier Holm­ås.

Rett­fer­dig for­de­ling in­ternt

Etter at Holm­ås over­tok som ut­vik­lings­mi­nis­ter i fe­bru­ar i fjor, har han en rekke gan­ger tatt til orde for rett­fer­dig for­de­ling. Mens det tid­li­ge­re ble snak­ket om rett­fer­dig for­de­ling mel­lom nord og sør, er inn­hol­det nå først og fremst rett­fer­dig for­de­ling in­ternt i mot­ta­ker­lan­de­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da re­gje­rin­gen vars­let stor­tings­mel­din­gen om rett­fer­dig for­de­ling i tron­ta­len i ok­to­ber, ut­tal­te Holm­ås at det er ri­me­lig å mene at land som får ut­vik­lings­hjelp også bru­ker egne res­sur­ser til å av­skaf­fe fat­tig­dom.

- Ny re­to­rikk

- SV plei­er å snak­ke om urett­fer­dig for­de­ling mel­lom rike og fat­ti­ge land?

- Ja, og dette sier Holm­ås på­fal­len­de lite om. Det er et ty­de­lig re­to­risk skif­te, sier Eggen.

- Er det mer be­ha­ge­lig å snak­ke om for­de­ling in­ternt i når vi er et av ver­dens ri­kes­te land, Holm­ås?

- Nei, det er ikke mer be­ha­ge­lig. Men ser av his­to­ri­en hvor­dan Norge gikk fra å være et fat­tig ut­vik­lings­land til å være et av ver­dens ri­kes­te land i dag nett­opp fordi veks­ten kom hele be­folk­nin­gen til gode. I land med skeiv­for­de­ling kom­mer veks­ten ofte bare den ri­kes­te eli­ten til gode, mens veks­ten kom­mer hele fol­ket til gode i land med god for­de­ling. Og økte skat­ter er av­gjø­ren­de for å fi­nan­siere skole og ut­dan­ning. En av ting over­ras­ket meg da jeg ble ut­vik­lings­mi­nis­ter, var hvor lav skatte­an­del mange ut­vik­lings­land har, sier Holm­ås.

Dagen

Her investerer oljefondet

I disse landene har oljefondet plassert mest penger per 31.12.12:

USA 28,6 prosent

Storbritannia 13 prosent

Tyskland 7,4 prosent

Frankrike 6,6 prosent

Japan 6,1 prosent

Sveits 4,6 prosent

Canada 3 prosent

Spania 2,9 prosent

Nederland 2,5 prosent

Sverige 2,3 prosent

Kilde: Oljefondets årsrapport for 2012

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her investerer oljefondet