TERRORBOK: Åsne Seierstad er aktuell med ny bok om Anders Breivik; «En av oss». Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix

Offentliggjør politiavhør av Breiviks mor

I sin nye bok om An­ders Behring Brei­vik of­fent­lig­gjør Åsne Sei­er­stad et po­liti­av­hør av ter­ro­ris­tens mor.

I boka «En av oss», som kom­mer ut på Kagge for­lag man­dag, re­fe­re­rer Sei­er­stad til den førs­te kon­tak­ten Wen­che Behring Brei­vik hadde med po­li­ti­et 22. juli 2011, og hen­nes førs­te avhør etter at søn­nen var på­gre­pet, skri­ver Dag­bla­det.

I boka skri­ver Sei­er­stad at Wen­che Behring Brei­vik var i sjokk etter ter­ror­an­gre­pet og Ut­øya-mas­sa­kren. Hun skal ha sagt til po­li­ti­et at tra­ge­di­en ville bli en vold­som på­kjen­ning også for henne, og inn­sten­dig bedt om at venn­in­ne­ne ikke skul­le bli kjent med at det var hen­nes sønn som var skyl­dig i «dette jæv­li­ge dra­ma­et».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Angir

«Dette er fælt. Jeg tror jeg dauer. Det er jo nes­ten som min egen ret­ter­gang. Jeg håper dere ikke ser på meg som en dår­lig mor. Jeg sit­ter jo nes­ten og angir min egen sønn,» skal Brei­vik ha sagt i po­liti­av­hø­ret.

«Det kan ikke være mulig. An­ders-gut­ten min som er så snill og god,» sa hun til po­li­ti­et.

Etter å ha bedt om et in­ter­vju i ett år, fikk Sei­er­stad møte Wen­che Behring Brei­vik åtte dager før hun døde. Brei­vik for­tal­te da at søn­nen ikke hadde hatt noen lett barn­dom.

- An­ders hadde det ikke greit på den tiden. Fryk­te­lig. Mange opp­brudd i livet sitt. Klart han ble glemt oppi det hele, for­tel­ler Brei­vik, som sier hun ikke var moden for opp­ga­ven å være mor.

Iføl­ge VG sier Brei­vik til Sei­er­stad at hun tilga søn­nen og for­so­net seg med hand­lin­ge­ne hans få må­ne­der etter 22. juli.

Til­budt in­ter­vju

Iføl­ge Dag­bla­det skal også An­ders Behring Brei­vik ha til­budt Sei­er­stad, som enes­te jour­na­list, et in­ter­vju samt å utgi hans bok­ma­nus «The Brei­vik Dia­ries» i sitt navn.

«Jeg kan leve med at his­to­ri­en kom­mer ut under disse om­sten­dig­he­te­ne for­ut­satt at boken blir tatt av boi­kott­lis­te­ne til i alle fall de store dis­tri­bu­tø­re­ne», skri­ver Brei­vik i et brev til Sei­er­stad, som er gjen­gitt i boka.

Brei­vik skri­ver at han skjøn­ner at hans egen bok, i hans navn, umid­del­bart vil bli boi­kot­tet og til­bød der­for Sei­er­stad å skri­ve star­ten og/eller slut­ten av boken. Res­ten skul­le være Brei­viks egen his­to­rie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men ver­ken in­ter­vju­et eller ut­gi­vel­sen ble noe av.

Åsne Sei­er­stads bok kom­mer ut bare halv­an­nen uke etter at Marit Chris­ten­sen ga ut sin om­dis­ku­ter­te bok «Moren» om Wen­che Behring Brei­vik.

(©NTB)

Les også
Wenche Breiviks advokater vil ha hånd om notater
Les også
Boken om Breiviks mor blir endret