USAs president Barack Obama snakker om kampen mot terrorisme i en tale til folket fra Det ovale rom i Det hvite hus. Foto: Saul Loeb / Reuters / NTB scanpix

Obama talte til folket om terrorisme

USAs president Barack Obama prøvde søndag å berolige befolkningen i kjølvannet av angrepet i San Bernardino, da han holdt en sjelden tale til folket om terrorisme. På hjemmebane - og kampen mot IS.

Det er tredje gang i sin tid som president at Obama holder en tale til folket fra det Ovale rom i Det hvite hus.

Temaet var terrorisme, og talen tok utgangspunkt i angrepene i San Bernardino i forrige uke, hvor 14 personer ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Angrepet var en terrorhandling med mål om å ta uskyldige liv, sa president Barack Obama.

Ny fase

Presidenten har tidligere blitt kritisert av republikanere for å ikke ha satt noen klare retningslinjer for kampen mot ekstremistgruppen IS. I talen til folket sa han at det nå har utviklet seg en ny fase i krigen mot terror.

– I de siste årene har terrorisme utviklet seg til en ny fase, hvor det er mindre kompliserte voldshandlinger, sa han.

Obama kunngjorde at han ønsker å samarbeide med teknologiselskaper for å luke ut planer om angrep i landet. Han pekte på at internett har bidratt til at ekstremistgrupper kan verve medlemmer i utlandet og dette kan føre til angrep som blant annet under Boston maraton i 2013.

Strategien

Obama sier krigen mot IS i Syria skal foregå på tre måter. Først og fremst skal luftangrep fortsette, og presidenten la til at nå som Tyskland, Frankrike og Storbritannia har forpliktet seg til å delta, vil disse angrepene få større slagkraft. For det andre sa Obama at hans vil fortsette treningen av styrker i Irak.

Obama understreket også at de vil samarbeide med land som har en majoritet av muslimer, i tillegg til muslimske samfunn i USA, for å motarbeide rekruttering til ekstremistgrupper.

Våpenregler

For å takle den økende trusselen på hjemmebane gjentok Obama sine tidligere initiativer for å få Kongressen til å endre våpenreglene. Blant annet ønsker han at alle som er på en liste over folk som er nektet å reise med fly, også skal forbys å kjøpe våpen. Dessuten foreslo han retningslinjer for å vanskeliggjøre kjøp av automatvåpen for å forhindre massakrer.

Presidenten sa også at det er uhyre viktig at dette ikke blir en krig mellom vesten og islam. Han understreket viktigheten av å samarbeide med muslimske samfunn og ikke la IS splitte det amerikanske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Obama avrundet talen med å si at han er overbevist om at krigen mot IS vil bli en suksess.

Les også
14 drept i skyting i California
Les også
Universitetsrektor ba studentene bære våpen på skolen
Les også
Mistenkt California-angriper var i Saudi-Arabia tidligere i år