San Bernardinos politisjef Jarrod Burguan sier at massedrapet kan ha vært et terrorangrep, men i så tilfelle et svært uvanlig et. Syed Farook deltok selv på juleselskapet der skytingen skjedde. Han skal ha forlatt selskapet i sinne og kom senere tilbake i fullt kamputstyr og drepte 14 personer sammen med sin kone eller forlovede, ifølge politiet. Foto: Alex Gallardo / Reuters / NTB scanpix

Mistenkt California-angriper var i Saudi-Arabia tidligere i år

Mannen som politiet sier sto bak drapet på 14 personer under en julefest i California, reiste til Saudi-Arabia tidligere i år og kom tilbake med en kone, ifølge en kollega.

Amerikaneren Syed Farook (28), som ble drept av politiet få timer etter angrepet, var selv ansatt i helseavdelingen i San Bernardino kommune, som arrangerte festen der skytingen skjedde.

Det som skulle være en hyggelig sammenkomst for de ansatte, endte i et blodbad da Farook og Tashfeen Malik (27) ifølge politiet begynte å skyte mot festdeltakerne. 14 mennesker ble drept og 17 såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Malik oppgis å ha vært enten Farooks kone eller forlovede. Også hun ble drept da de to ble innhentet av politiet i et boligområde i San Bernardino få timer etter skytingen. Nasjonaliteten hennes er foreløpig ukjent.

Til Saudi-Arabia

Ifølge en annen kommuneansatt, Patrick Baccari, reiste Farook tidligere i år til Saudi-Arabia. Han var borte en måned og kom tilbake til USA med en kone.

Baccari sier at Farook ikke viste noen uvanlige tegn før angrepet, men han betegner kollegaen som reservert og sier at han for flere måneder siden lot skjegget gro, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge politisjefen i San Bernardino, Jarrod Burguan, er Farook født i USA.

– Vi har ikke noe motiv på nåværende tidspunkt. Vi har ikke utelukket terrorisme, sier Burguan.

– Forlot selskap i sinne

Farook var offentlig ansatt og deltok selv i selskapet ved Inland Regional Center, et kommunalt kontor for sosiale tjenester. Han forlot festen og kom senere tilbake og åpnet ild mot sine kolleger, ifølge Burguan.

– Han forlot selskapet i en situasjon som beskrives som sint eller noe lignende, sier Burguan.

Han tror likevel at angrepet til en viss grad var planlagt ettersom gjerningspersonene var tungt bevæpnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så jeg tror ikke at han bare løp hjem, kledde seg i kampklær, tok våpnene og kom tilbake og utførte dette som en spontan handling, sier politisjefen.

– Uforståelig

Fahran Khan, som er gift med Farooks søster, holdt onsdag kveld en pressekonferanse der han uttrykte medfølelse med ofrene og framholdt at det hans svoger har gjort, er helt uforståelig.

– Hvorfor skulle han gjøre noe sånt som dette? Jeg aner ikke, jeg er sjokkert selv, sa Khan på en pressekonferanse foran et islamsk senter i Anaheim i California.

Farooks far beskriver ham som en engasjert muslim.

– Han var svært religiøs. Han kunne dra på jobben, komme tilbake, gå for å be og dra tilbake. Han er muslim, sier han til New York Daily News.

Muslimske organisasjoner i California uttrykker forferdelse over angrepet mot juleselskapet.

– Det muslimske samfunnet står skulder ved skulder med andre amerikanere i å ta avstand fra enhver forkrøplet tankegang som hevder å rettferdiggjøre slike avskyelige voldshandlinger, sier Hussam Ayloush, direktør ved Los Angeles-kontoret til Council on American-Islamic Relations (CAIR).

Sønderskutt bil

De to mistenkte ble skutt i et boligområde i San Bernardino. TV-bilder fra boligområdet viste en person som lå livløs på bakken i nærheten av en bil som gjerningspersonene skal ha brukt. Bilen var full av kulehull, og vinduene var knust. Én politibetjent ble skadd i skuddvekslingen, men det skal ikke være snakk om alvorlige skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skyteepisoden tidligere på dagen fant sted i en offentlig bygning der blant andre sosialtjenesten driver opplæring av psykisk og fysisk handikappede.

Gjerningspersonene som var kledd i det politiet kaller «angrepsklær», slo til mot bygningen, bevæpnet med maskingevær og pistoler.

En talskvinne for politiet betegner angrepet som nærmest militært. Det føderale politiet, FBI, sa tidligere at skytingen kan vise seg å være terrorisme.

Les også
14 drept i skyting i California