President Barack Obama vil bombe IS i Syria, og lover samtidig økt militærhjelp til de USA-vennlige opprørerne i landet. Foto: Reuters / NTB scanpix

Obama lover økt støtte til syriske opprørere

President Barack Obama åpner for amerikanske flyangrep mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og lover mer støtte til de mer moderate opprørerne i landet.

USA-vennlige opprørere i Syria skal nå trenes opp og væpnes av amerikanerne i Saudi-Arabia, for deretter å ta opp kampen både mot IS og president Bashar al-Assads regime.

Obama lover også 160 millioner kroner i militærhjelp til Irak og vil sende 475 flere militærrådgivere til landet som et ledd i kampen mot IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Skadd syrisk tolv-åring reddet i Israel. Siden utbruddet av den syriske borgerkrigen har 1.200 syrere blitt behandlet på israelske sykehus.

Mål i Syria

I en fjernsynstale til det amerikanske folk varslet Obama som ventet amerikanske flyangrep mot IS-mål i Syria.

– Vi vil jakte på terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de måtte befinne seg, sa han.

– Det innebærer at jeg ikke vil nøle med å slå til mot dem verken i Syria eller Irak, sa Obama.

– Dette er et helt grunnleggende prinsipp for mitt presidentskap: Det fins ikke noe trygt skjulested for dem som truer Amerika, sa Obama i talen.

Les også: Oppfordrer til Hellig krig. Afran Bhatti er ute av pakistansk fengsel og tilbake på Facebook. Der oppfordrer han norsk ungdom til å verve seg til kamp for Den islamske stat (IS).

Løper Assads ærend

Kritiske røster har påpekt at USA ved å gå til krig mot IS i Syria, løper president Bashar al Assads ærend.

Obama er ikke enig og mener økt støtte til de mer moderate kreftene blant opprørerne vil veie opp for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kan ikke sette vår lit til at Assad skal bekjempe ISIL. Hans regime terroriserer sitt eget folk og kommer aldri til å gjenvinne legitimiteten det har mistet, sa Obama, som benytter den islamistiske opprørsgruppens tidligere navn.

Annerledes krig

I talen understreket Obama sterkt at det ikke er aktuelt å sette inn amerikanske bakkestyrker i kampen mot IS, verken i Irak eller Syria.

– Det amerikanske folk må forstå at denne kampen vil bli annerledes enn krigene i Irak og Afghanistan. Den vil ikke inkludere amerikanske kampstyrker som kjemper på fremmed jord, sa han.

USA har de siste ukene stablet på beina en løs koalisjon av rundt 40 land, som alle har sagt seg villige til å delta i kampen mot IS.

Opprørsstøtte

Saudi-Arabia vil foruten Irak spille en sentral rolle i koalisjonen og tilby treningsleire der amerikanske instruktører skal trene opp mer moderate syriske opprørere.

Obama ber nå Kongressen bevilge nærmere 3,2 milliarder kroner til trening og væpning av syriske opprørere, not han ventes å få grønt lys for.

Les også
Patriark ber Putin omvende segDialogkonferanse
Les også
Mellom naivitet og fryktDebatt på dagen.no
Les også
Arfan Bhatti oppfordrer til hellig krig
Les også
Når KrF truer med militærmakt
Les også
Skadd syrisk tolv-åring reddet i IsraelSyrere til Israel