Olav Øygard ble søndag vigslet til biskop i Nord-Hålogaland bispedømme. Han ble vigslet av preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien, i Tromsø Domkirke. FOTO: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Nyvigslet biskop advarte mot sorteringssamfunn

Olav Øygard advarte mot et menneskesyn som fører til at barn med Downs syndrom ikke blir født, da han ble vigslet til ny biskop i Nord-Hålogaland bispedømme søndag.

I en fullsatt Tromsø domkirke ble Øygard vigslet av Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien søndag. Kong Harald var blant gjestene.

58 år gamle Øygard har selv en datter som er psykisk utviklingshemmet, og det var da også et tema han tok opp i sin første preken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan bli utryddet

– Det er en reell fare for at Downs syndrom kan bli nærmest utryddet i den rike del av verden. Det finnes bare én kur mot det syndromet, og det er at noen mennesker skal bli nektet å bli født og vokse opp. Vi skulle gjerne ha en kur mot et samfunn som tenker slik om mennesker, advarte Øygard, ifølge Vårt Land.

Til avisen utdyper han hvordan hans eget familieliv har bidratt til å forme standpunktet hans i saken.

– Jeg har alltid hatt et sterkt engasjement for livsrett og menneskeverd. Og det kom veldig tett på oss da vi fikk Siri og forsto at hennes hjerneskade var veldig alvorlig. For meg er tanken om at alle mennesker er like mye verd, ikke bare teori, men levd liv, sier han.

Snakker samisk

Øygard var prost i Alta da han ble tilsatt som ny biskop for landets to nordligste fylker i september. Han har jobbet som prest siden han var 25 år gammel, bodd i Finnmark stort sett hele livet, og snakker samisk, ifølge Den norske kirke.

Han var den kandidaten som fikk flest stemmer i bispedømmerådets avstemning, da ny biskop for Nord-Hålogaland skulle velges.

Til stede under vigslingen var blant andre Kong Harald, kulturminister Thorhild Widvey (H) og fiskeriminister og påtroppende fylkesmann i Troms, Elisabeth Aspaker (H). (©NTB)

Les også
Var kong Harald i fare?
Les også
Glede og advarsler etter utnevnelseOlav Øygard
Les også
Abort gir færre skilsmisser
Les også
Abortmotstander båret ut av bispevigsel