Hovedtiltalte Stephan Ernst føres inn i salen av politiet på første dag av rettssaken etter drapet på CDU-politikeren Walter Lübcke 2. juni i fjor. Foto: Thomas Lohnes / Pool via AP / NTB scanpix

Nynazist for retten etter politikerdrap i Tyskland

Den angivelige gjerningsmannen var motivert av rasisme og xenofobi da han skjøt CDU-politikeren Walter Lübcke i hodet i juni i fjor, mener påtalemyndigheten.

Lübcke (65) var leder for regionaladministrasjonen i byen Kassel og ble skutt i hodet på sin egen balkong 2. juni i fjor. Tirsdag startet rettssaken i Frankfurt.

46 år gamle Stephan Ernst, som angivelig skal ha utført drapet, skal ha vært sint på Lübcke på grunn av hans innvandringsvennlige politikk. Lübcke var med i kristendemokratiske CDU, som også er statsminister Angela Merkels parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Påtalemyndigheten mener Ernst var motivert av «rasisme og xenofobi» da han angivelig skjøt Lübcke. Aktor Dieter Killmer sa i retten at begge de tiltalte ønsket et «etnisk og kulturelt homogent samfunn», ifølge AP.

Drapet førte til mye oppstyr i Tyskland, hvor høyreekstremistisk kriminalitet har blitt mer vanlig.

Det var lange køer utenfor domstolen. På grunn av koronaviruset får kun et begrenset antall mennesker følge rettssaken fra salen. Blant de fremmøtte var Lübckes enke og to sønner.

Innvandringsvennlig tale

Påtalemyndigheten mener at Ernst og hans medtiltalte, 44-åringen Markus Hartmann, begge var til stede under et folkemøte med Lübcke i 2015, der han forsvarte den tyske regjeringens innvandringsvennlige politikk, og sa at enhver som ikke er enig i verdiene som ligger bak politikken, står «fritt til å forlate landet».

Bemerkningen ble delt hyppig på nettet, og Lübcke ble et hatobjekt for den ytre høyrefløyen. Etter talen rettet Ernst «i stadig større grad sitt hat mot utlendinger» over mot Lübcke, heter det i tiltalen.

Etter masseovergrepene i Köln nyttårsaften 2015 og et islamistisk angrep i den franske byen Nice i 2016, begynte Ernst angivelig å spore hvor Lübcke beveget og oppholdt seg.

Ifølge aktor skal han mellom 2016 og 2018 ha jobbet sammen med Hartmann for å bli bedre til å skyte, og de to skal ha deltatt på flere ytre høyre-demonstrasjoner sammen.

Trukket tilståelse

Ernst har tilstått å stå bak drapet og vist politiet et våpendepot, men han har i ettertid trukket tilståelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

44 år gamle Markus Haltmann er tiltalt for medvirkning til drapet ved at han skal ha satt Ernst i kontakt med en våpenhandler og hjulpet til med skytetrening.

Ernst hevder nå at de begge var ved åstedet, og at det var Haltmann som avfyrte skuddet. Men etterforskere mener fortsatt 46-åringen var alene om selve handlingen.

Langt rulleblad

Ernst har allerede et kriminelt rulleblad og er kjent for politiet som en nynazist.

I 1993 ble han funnet skyldig i å ha stått bak et forsøkt bombeangrep mot et asylmottak, og i 2009 skal han ifølge tyske medier ha vært delaktig da nynazister angrep en fagforeningsdemonstrasjon.

Han står også tiltalt for drapsforsøk og vold i forbindelse med et knivangrep mot en irakisk asylsøker i 2016.

Mannen fikk alvorlige skader etter at noen stakk ham i ryggen i Lohfelden, som ligger i nærheten av Kassel. Etterforskere tror at en kniv som 46-åringen hadde i sin besittelse, ble brukt i angrepet.