En palestinsk ungdom er arrestert i forbindelse med protester mot at palestinske familier kastes ut av sine hjem i Sheilh Jarrah-nabolaget i Øst-Jerusalem. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

Nye sammenstøt i Jerusalem

For andre kveld på rad var det torsdag sammenstøt i Jerusalem mellom palestinere og israelere som strides om hus og eiendom.

Israelske bosettere og palestinere som frykter at de skal miste hjemmene sine i Sheikh Jarrah-nabolaget, kastet stein og stoler på hverandre inntil politiet grep inn og arresterte sju personer.

Israelsk høyesterett kommer mandag med en kjennelse om en gruppe israelere har rett til å tilegne seg hjemmene til fire palestinere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelerne hevder at deres familier mistet eiendommene under krigene rundt opprettelsen av Israel i 1948, mens de palestinske familiene har lagt fram dokumentasjon på at de kjøpte eiendommene av jordanske myndigheter, som styrte Øst-Jerusalem fra 1948 til 1967. Palestinerne tapte i en lavere domstol.

Nekter å flytte

– Dette er palestinsk jord. Vi som innbyggere i nabolaget kan ikke godta at dette er deres jord, dette er vår jord, sa 77 år gamle Nabeel al-Kurd, en av dem som trues med å bli kastet ut.

Yehonatan Yosef, en av de israelske aktivistene, beskyldte palestinerne for å avvise ethvert kompromiss.

– Det er deres problem, sa han og gjorde det klart at de jødiske familiene vil gjøre hva de vil med eiendommene dersom høyesteretts kjennelse er i deres favør.

Onsdag ble 22 palestinere såret i sammenstøtene i nabolaget. Det har vært en rekke slike konflikter om hus og eiendom de siste årene i Sheikh Jarrah-nabolaget, som ligger rett utenfor gamlebyens murer.

Ber Israel stoppe

FNs Midtøsten-utsending Tor Wennesland sier at utviklingen «i forbindelse med utkastelsen av palestinske familier i Sheikh Jarrah og andre nabolag i det okkuperte Øst-Jerusalem er bekymringsfull».

– Jeg oppfordrer Israel til å stanse rivingen av hus og utkastelsene i tråd med forpliktelsene i folkeretten, sa han.

Israel erobret Øst-Jerusalem sammen med resten av Vestbredden i 1967 og annekterte byen, noe som ikke er anerkjent av det internasjonale samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA og et par andre land har imidlertid anerkjent hele Jerusalem som Israels hovedstad.