Ny dag med kamper i Sør-Sudan

Harde kamper pågår igjen i Sør-Sudans hovedstad Juba. Eksperter mener likevel at situasjonen er annerledes nå enn da borgerkrigen brøt ut i 2013.

Det er meldt om minst 270 døde i de siste dagers kamphandlinger, som raskt eskalerte fra en mindre trefning torsdag mellom styrkene til presidentens og visepresidentens styrker.

Også mandag har det vært harde kamper. Hvor mange som har mistet livet i den siste runden med kamper, er imidlertid uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til tross for nye angrep mandag er situasjonen roligere enn den var søndag, og sivilbefolkningen har begynt å bevege seg utendørs igjen, sier journalist og Afrika-ekspertMaren Sæbø. Hun er en av få internasjonale journalister som befinner seg i hovedstaden Juba.

– Det er et helt annet bybilde når sivilbefolkningen nå beveger seg i gatene. Soldatene har trukket seg mer tilbake. Samtidig har mange, inkludert oss, fått råd om å holde oss innendørs. Beredskapen er høy, sier Sæbø til NTB på telefon fraJuba.

Gått i stampe

PresidentSalva Kiir og visepresidentRiek Machar er gamle erkefiender og gikk til krig mot hverandre i 2013. De to deler nå formelt på makten i en samlingsregjering som ble etablert i april, et ledd i en fredsavtale som kom på plass i august i fjor.

De nye kampene kommer samtidig somSør-Sudan runder fem år og forsøker å kare seg på beina etter en drøyt to år lang borgerkrig som har lagt den unge nasjonen i grus.

Fredsavtalen lot begge ledere beholde sine maktposisjoner – og sine soldater. Men siden Machar kom tilbake til Juba i april, har fredsprosessen mer eller mindre stått i stampe.

Tror ikke på borgerkrig

Begge leire har etter de siste dagers kamper manet til ro, men det er foreløpig få tegn til våpenhvile. Situasjonen er alvorlig, men det er ikke grunn til å tro at det igjen vil bryte ut full borgerkrig i Sør-Sudan, menerHilde Frafjord Johnson, tidligereFNs øverste utsending til Sør-Sudan.

– Da må det være tilgang på våpen og penger, og partene har mangel på begge deler. Landet er nesten bankerott. Det skal dermed godt gjøres at situasjonen går tilbake til slik den var. Ingen av partene ønsker å gå tilbake til borgerkrig, sier Johnson.

Også Sæbø mener situasjonen er annerledes nå enn i 2013. Det har foreløpig ikke har vært noen alvorlige angrep andre steder i Sør-Sudan, eller hevnangrep mot sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsoning og kontroll

FNs sikkerhetsråd hasteinnkalte søndag til møte om den alvorlige situasjonen i Sør-Sudan. Etter møtet ba de om at kampene må opphøre umiddelbart, og krevde at partene gjør det de kan for å kontrollere sine styrker.

Johnson mener at det må en tredjepart inn for å finne en løsning på konflikten.

Hun mener det springende punktet er om partene har full kontroll over sine respektive sikkerhetsstyrker, noe Johnson ikke er sikker på.

– Det viktigste nå er å få forsoning mellom de to lederne, og soldatene må se signaler om dette. Jobb nummer én er å få kontroll på situasjonen i Juba, sier hun.