Ny biskop drømte om å bli misjonær

Påtroppende biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes vokste opp i frimenighet og hadde misjonærkall til Japan. Nå er hun en av Den norske kirkes fremste kvinneteologer.

Når hun i morgen vigsles til biskop i landets nest nordligste bispedømme, forlater hun Lofoten hvor hun har vært prost i ni år. Hunovertar også bispesetet etter Tor Berger Jørgensen, som har terget på seg politikere med utspill mot oljeutvinning i Lofoten ogfor høyere skatt. Selv har hun vært ordfører for Arbeiderpartiet i to år.

– Kommer du til å være like politisk som din forgjenger?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kirken kan aldri la være å si fra om urett, at skaperverket blir ødelagt og at menneskeverdet krenkes. Slik sett betyr det at kirken og jeg vil være politisk. Hvis ikke, svikter vi kallet fra Jesus. Kirken skal ikke bestandig ha de politiske løsningene, men vi skal veldig tydelig si fra om de etiske utfordringene. Kirken skal være en profetisk røst i samtiden, også i politiske spørsmål, sier Fjeldstad Jusnes.

– Vil du til engasjere deg mot oljeboring i Lofoten?

– Jeg kommer til å engasjere meg for at vi skal bevare klimaet for fremtidens mennesker. Så må de politiske løsningene drøftes i de ulike sammenhengene, sier Fjeldstad Jusnes, som fremholder at hun ikke vil være «detaljpolitisk».

LES OGSÅ:Listhaug (Frp) mener kirken er gjennomsyret sosialistisk

Menigheten og ansatte

Det er stor fest når ny biskop vigsles i Den norske kirke. Kong Harald meldte avbud til åpningen av Kirkemøtet senere i vår, men kommer til vigslingen, selv om han formelt sett ikke lenger er overhode for Den norske kirke. Benkeradene bak kongen vil fylles av representanter fra menighetene, fra kirken på landsplan, fra søsterkirker og fra kirker med økumenisk samarbeid.

– Den er en så stor og viktig gudstjeneste for meg, men også for hele vårt bispedømme og for kirken, sier hun.

– Hvordan vil bispedømmet merke at de får ny biskop?

– Jeg er en annen person enn min forgjenger, men har samme engasjement som ham for menighetene og de ansatte, sier Fjeldstad Jusnes. I den kirkelige avstemningsrunden i fjor fikk hun flest stemmer og ble den første kvinnen Kirkerådet utnevnte til biskop. Etter at Kirkerådet overtok ansvaret for utnevning av biskoper, har de utnevnt tre menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:Synes biskoper bør gå av tidligere

Kvinnefavoritter

I disse årene har hun også markert seg på landsplan som leder for Norsk Kvinnelig Teologforening. Hun sier hun er preget av feministisk teologi og engasjerer seg for kvinner som er utsatt for vold og seksuell trakassering.

– På hvilken måte er du preget av kvinneteologi?

– Når jeg leser Bibelen, har jeg alltid vært opptatt av hvilke kvinner som er skjult til stede i teksten og hva de betyr. Jeg er opptatt av et inkluderende språk og at vi skal tolke Bibelen slik at både kvinners og menns erfaringer kommer frem.

– Hvilken kvinne i Bibelen er din favoritt?

– Det er mange. Lydia i Filippi, den rike kvinnen som hadde den første menighet i sitt hjem. Hun var en av de første som ble døpt i Europa. Maria, som svarte ja på det aller viktigste spørsmålet om å føde Jesus. Evnike og Lois, en mor og mormor, som overleverte troen til Timoteus.

LES OGSÅ:Biskop Tor B Jørgensen vil fortsatt kjempe for klima og konvertitter

Misjonærkall

Fjeldstad Jusnes vokste opp i Frie Evangeliske forsamlinger. Det personlige båndet til lokalmenigheten hjemme på Harestua på Hadeland er fremdeles sterkt. Siden ungdomstiden har hun vært engasjert i Det Norske Misjonsselskap. Hun bar også på et kall til å bli misjonær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hadde du et land du drømte å bli misjonær i?

– Japan. Jeg skrev avhandling om Japans kirkehistorie da jeg studerte på Menighetsfakultetet. Jeg har støttet Misjonsselskapet, selv om jeg ikke er enig i dem.

– Hva er du ikke enig med dem i?

– I mange år brukte de ikke kvinnelige prester. Deres syn på homofile medarbeidere er ikke enkelt. Jeg har erfart at mangfold i kirken ikke er enkelt, derfor har jeg støttet dem. Hovedsaken er vi veldig enige, sier Fjeldstad Jusnes og roser Misjonshøyskolen for deres kompetanse på kvinnefeltet.

Vil helst ha én liturgi

Fjeldstad Jusnes har vært tydelig forkjemper for at homofile og lesbiske skal få vie seg i Den norske kirken. Siden hun ble utnevnt i høst, harkirkevalget gitt et flertall i Kirkemøtet for å innføre vielsesliturgi for par av samme kjønn. Nå står spørsmålet om det skal være to likeverdige liturgier, eller om det skal være én felles liturgi. I et forsøk på å unngå splittelse gikkBispemøtet i høst inn for at det skal være to likestilte liturgier. Men hva mener den nye biskopen?

– Mitt hovedønske er én liturgi, men jeg støtter Bispemøtet fordi det er viktig å få flest mulig med på utviklingen som kan skape muligheter for samkjønnede par i kirken. Jeg vil være tydelig på at det må være likeverdige liturgier.

– Hvordan skal dere ivareta lekfolk som føler seg fremmedgjort i kirken?

– Kirkemøtet har sagt at spørsmålet ikke er kirkesplittende, men at det er rom for forskjellige syn. Da tar man vare på alle synene ved at man aksepterer at det er et mangfold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan tar man vare på alle synene?

– Som biskop må man si at det er plass til at samkjønnede skal ha samme rettigheter til ordnet samliv som heterofile, og at det skal være rom for å si at man ikke er enig i det. Verken den ene eller den andre skal kunne undertrykke. Det er det som har skjedd gjennom kirkehistorien. Homofile og lesbiske er undertrykket, og det skal ikke skje fremover.

Bispeleilighet

Nå er Fjeldstad Jusnes på flyttefot, men etter at boplikten ble avviklet i fjor høst, skal hun ikke inn i den store bispeboligen hennes forgjenger gjorde kjent da han inviterte romfolk til å bo i hagen hans. I stedet har Opplysningsvesenets Fond, som forvalter kirkens eiendommer, kjøpt leilighet i Bodø som hun skal leie.

– Men jeg kommer til å beholde hjemmet vårt i Lofoten. Det blir et godt pusterom å komme hjem innimellom, sier hun.

LES OGSÅ:Slik forsvant boplikten for prestene