NSA overvåker flere hundre millioner mobiltelefoner

Na­tio­nal Security Agency kart­leg­ger dag­lig hvor flere hund­re mil­lio­ner mo­bil­te­le­fo­ner be­fin­ner seg, skri­ver Wash­ing­ton Post.

Avi­sen viser til topp­hem­me­li­ge do­ku­men­ter fra den ame­ri­kans­ke av­hop­pe­ren Ed­ward Snow­den, som tid­li­ge­re job­bet for NSA og CIA. Opp­lys­nin­ge­ne be­kref­tes også av andre etter­ret­nings­kil­der.

Iføl­ge do­ku­men­te­ne mot­tar NSA dag­lig nær­me­re 5 mil­li­ar­der re­gist­re­rin­ger fra base­sta­sjo­ner ver­den over, som viser hvor hundre­vis av mil­lio­ner mo­bil­te­le­fo­ner til en­hver tid be­fin­ner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

In­for­ma­sjo­nen går rett inn i en enorm data­base og blir der­etter ana­ly­sert ved hjelp av et verk­tøy som kal­les Co-Trave­ler.

Wash­ing­ton Post om­ta­ler sys­te­met som et red­skap for masse­over­vå­king.

Ko­los­sa­le volum

- Vi mot­tar ko­los­sa­le volum med lo­ka­li­se­rings­data fra hele ver­den ved å tappe kab­ler som for­bin­der mo­bil­nett glo­balt, be­kref­ter en sen­tral etter­ret­nings­kil­de som snak­ker med til­la­tel­se fra NSA.

Iføl­ge avi­sen kan NSA ved hjelp av over­vå­kin­gen spore opp mo­bil­te­le­fo­ner ver­den over, se hvor te­le­fo­ne­ne til en­hver tid har vært og kart­leg­ge hvem de har kom­mu­ni­sert med.

- Nød­ven­dig

Meste­par­ten av opp­lys­nin­ge­ne som sam­les inn, har liten eller ingen re­le­vans for USAs na­sjo­na­le sik­ker­het, med­gir NSA.

Etter­ret­nings­or­ga­ni­sa­sjo­nen un­der­stre­ker li­ke­vel nød­ven­dig­he­ten av å drive slik masse­over­vå­king og viser til at man for ek­sem­pel kan se hvem som er i kon­takt med mis­ten­ke­li­ge per­soner, be­fin­ner seg på samme sted som dem, eller har samme reise­mønst­re som dem.

NSA kan ved hjelp av over­vå­kin­gen også se hvem som sit­ter i møter sam­men, hvem som søker medi­sinsk hjelp, hvem som bor på samme ho­tell og hvem som be­sø­ker hvem hjem­me.

Ame­ri­ka­ne­re

- Den enes­te måten man kan gjem­me seg på, er ved å koble seg fra mo­der­ne kom­mu­ni­ka­sjons­sys­te­mer og leve i en hule, kon­sta­te­rer Chris Sog­hoi­an i Ame­ri­can Civil Li­ber­ties Union.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NSA un­der­stre­ker at de ikke dri­ver aktiv kart­leg­ging og over­vå­king av ame­ri­kans­ke mo­bil­bru­ke­re, men med­gir at mil­lio­ner av ame­ri­ka­ne­re li­ke­vel blir re­gist­rert, blant annet i for­bin­del­se med uten­lands­tu­rer eller når de snak­ker med folk i andre land.

Data fra norsk etter­ret­ning

Norge er blant de land som for­sy­ner NSA med lo­ka­li­se­rings­data, noe sje­fen for E-tje­nes­ten, ge­ne­ral­løyt­nant Kjell Grand­ha­gen nylig be­kref­tet.

Iføl­ge Grand­ha­gen bidro norsk etter­ret­ning med 33 mil­lio­ner sam­tale­data bare i løpet av en måned, men han un­der­stre­ket at dette drei­de seg om data som var sam­let inn i om­rå­der der nors­ke styr­ker del­tar i mi­li­tæ­re ope­ra­sjo­ner.

I kjøl­van­net av Snow­dens av­slø­rin­ger har det kom­met fram at også andre land har et tett sam­ar­beid med NSA. (©NTB)

Les også
NSA overvåket pornobruk blant islamister
Les også
Norge er en svært viktig lyttepost for NSA
Les også
Avis: USA overvåket 35 toppolitikere