Avis: USA overvåket 35 toppolitikere

Ame­ri­kansk etter­ret­ning har over­vå­ket te­le­fon­sam­ta­le­ne til 35 in­ter­na­sjo­na­le le­de­re, skri­ver den bri­tis­ke avi­sen The Guar­di­an.

Det skap­te fu­ro­re i Tysk­land da tids­skrif­tet Der Spie­gel skrev at stats­mi­nis­ter Ange­la Mer­kels mo­bil­te­le­fon skal ha blitt over­vå­ket av den ame­ri­kans­ke etter­ret­nings­tje­nes­ten NSA.

Tors­dag viser bri­tis­ke The Guar­di­an til hem­me­lig­stemp­le­de do­ku­men­ter fra den ame­ri­kans­ke vars­le­ren Ed­ward Snow­den når avi­sen skri­ver at ame­ri­ka­ner­ne også har over­vå­ket te­le­fon­sam­ta­le­ne til en rekke andre top­per.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen av le­der­ne blir navn­gitt. Num­re­ne skal NSA ha fått fra en tje­neste­mann i et annet stats­or­gan, skri­ver avi­sen. Snow­den-do­ku­men­tet er fra 2006 og sier at av­lyt­tin­gen hadde gitt «lite etter­ret­ning å melde».

Mer­kel ga USA klar be­skjed tors­dag om at man ikke spio­ne­rer på ven­ner. Tilliten må nå gjenoppbygges, sa hun etter å ha ringt Barack Obama for å be om en forklaring.

Spenning

Det hvite hus har ikke svart på The Guardians spørsmål om de siste opplysningene, men heller vist til en uttalelse de ga tidligere torsdag.

- NSA-avsløringene har helt klart skapt spenning i forholdet vårt til noen land, og vi håndterer det gjennom våre diplomatiske kanaler, sa pressekontakt Jay Carney da.

- Dette er svært viktige forhold både økonomisk og for sikkerheten vår, og vil skal jobbe for å opprettholde så tette bånd som mulig, sa han.

(©NTB)

Les også
SV vil ha kommisjon etter Merkel-saken
Les også
Frankrike ber USA slutte å snoke