Norske politikere trues til taushet

En av tre politikere på Stortinget og i regjeringen sier de har opplevd ubehagelige henvendelser. En del har også blitt truet. PST mener truslene er et demokratisk problem.

I un­der­sø­kel­sen som Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) har gjen­nom­ført i sam­ar­beid med Po­liti­høg­sko­len, sva­rer hver tred­je stor­tings­re­pre­sen­tant eller stats­råd at de har opp­levd ube­ha­ge­li­ge hen­ven­del­ser.

En mind­re andel sier de har mot­tatt di­rek­te trus­ler, eller hold­nin­ger de har opp­fat­tet som tru­en­de, skri­ver Ber­gens Ti­den­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En del av po­li­ti­ker­ne har opp­fat­tet dette som så ube­ha­ge­lig at de har tak­ket nei til de­bat­ter og kan­skje vært for­sik­ti­ge med å ut­ta­le seg. Hvis fryk­ten for å bli truet blir så stor at de lar være å si det de egent­lig mener, da er det et de­mo­kra­tisk pro­blem, sier Jon Fitje, leder av ana­lyse­av­de­lin­gen i PST.

I sin trus­sel­vur­de­ring for 2014 som ble lagt fram tirs­dag, vur­de­rer PST at de nye re­gje­rings­par­ti­ene sann­syn­lig­vis vil «opp­le­ve en øk­ning i tru­en­de og plag­som­me hen­ven­del­ser».

Da Klasse­kam­pen om­tal­te fore­lø­pi­ge tall fra kart­leg­gin­gen i slut­ten av no­vem­ber i fjor, ble det sagt at an­tal­let trus­ler mot nors­ke po­li­ti­ke­re økte kraf­tig etter 22. juli-ter­ro­ren, men at det nå blir sta­dig færre av dem.

Jon Fitje sier til Ber­gens Ti­den­de at an­tall trus­ler nok har fla­tet ut, men at sta­ti­stik­ken ikke er så god at man kan fast­slå tren­den med sik­ker­het.

- PST får jo bare det som blir rap­por­tert, men mange rap­por­te­rer ikke hen­del­ser. Den in­di­vi­du­el­le tåle­gren­sen er jo for­skjel­lig. Noen ser bort fra mange hen­ven­del­ser, mens andre rap­por­te­rer mind­re hen­del­ser til PST, sier Fitje.

(©NTB)

Les også
PST: - Terrortrusselen mot Norge har økt