PÅ VEI: De norske F-16 flyene fra Bodø flystasjon som skal delta i håndhevelsen av FN-resolusjon 1973 i Libya, tok mandag formiddag av fra Bodø på vei til basen i Italia. Foto: Trond Høyvik / Scanpix

Norske F-16-fly på vei til Sicilia

De norske flyene som skal delta i militæraksjonen i Libya, lettet mandag formiddag fra Bodø. Flyene skal ha base på Sicilia.

Klokka 11.40 var de norske flyene på vingene. Med kort mellomrom tok det ene flyet etter det andre av fra Bodø hovedflystasjon. Det siste flyet «vinket» med vingene til de mange fremmøtte da det var i lufta før det satte kursen sørover.

Kort tid før avreise var det fortsatt usikkert hvor de norske flyene skulle ha base. Etter at flyene var i lufta bekrefter imidlertid Forsvaret at de er på vei til italienske Sicilia. Der befinner også den danske skvadronen seg.
- Andre F-16-nasjoner vil være der, og vi kan samarbeide om logistikken, sier kaptein og presse- og informasjonsoffiser Brynjar Stordal ved Luftforsvaret i Bodø.
Før avreise ble også Kreta og Sardinia nevnt som mulige steder for en norsk base.


Klargjøres

Flyene vil bruke fire til fem timer fram til bestemmelsesstedet. Ettersom de flyr med våpen, kan de ikke kjøre i toppfart. Underveis skal de tanke i lufta. Når F-16-flyene ankommer Sicilia, skal de klargjøres for operasjoner.

Ifølge Stordal kommer det til å ta litt tid før de norske flyene kan delta i operasjonene over Libya.
- Det er snakk om noen dager før vi ser flyene i aksjon. Det er mange faktorer som må være på plass først, forteller han.
De norske flyene er klare for angrep både i luften og mot bakken.
Utgangspunktet for den norske styrken er at engasjementet i Libya kan vare i tre måneder, men også dette kan komme til å endre seg.


Uklar kommandostruktur

Fortsatt er det uklart hvem som skal ha kommandoen over de norske flyene.
- Vi blir ledet av Forsvarets operative hovedkvarter i Norge i denne fasen. Vi drar ned under ledelse av dem. Hvordan det blir fremover er usikkert, sier Brynjar Stordal.
Angrepene fra amerikanske, franske, britiske og canadiske styrker i helgen har vært underlagt en midlertidig amerikansk kommando, men USA har vært klar på at landet ikke vil fortsette å ha denne rollen. Det har blitt diskutert hvilken rolle NATO skal ha i operasjonen.NTB