- Norsk ungdom vet lite om krig og konflikter

Halvparten av norsk ungdom klarer ikke å nevne tre væpnede konflikter i verden i dag. Det viser en undersøkelse fra Røde Kors.

Hen­sik­ten med un­der­sø­kel­sen er å sette in­ter­na­sjo­nal rett på dags­or­den og få økt fokus på un­der­vis­ning i in­ter­na­sjo­na­le lover og reg­ler, skri­verAf­ten­pos­ten.

I den for­bin­del­se er 1.200 nord­menn i al­de­ren 13 til 80 år spurt en rekke spørs­mål om in­ter­na­sjo­na­le kri­ger og kon­flik­ter. Re­sul­ta­tet var skuf­fen­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halv­par­ten av de spur­te mel­lom 13 og 15 år kan ikke nevne tre væp­ne­de kon­flik­ter som fore­går i ver­den i dag. Én av fem nord­menn vet ikke at det fin­nes in­ter­na­sjo­na­le reg­ler for hva man kan gjøre og ikke gjøre i krig, og to av fem nord­menn synes det er greit å an­gri­pe be­fol­ke­de byer eller lands­byer.

- Jeg syns hel­hets­inn­tryk­ket er be­gre­de­lig. Slik jeg ser det, er det ikke mulig å lytte til radio, se på TV, eller lese avis i løpet av en dag, uten å helt greit kunne svare på i hvert fall to av spørs­må­le­ne, sier Hanne Sop­hie Greve, tid­li­ge­re dom­mer ved Den euro­pe­is­ke men­neske­ret­tig­hets­dom­sto­len i Stras­bourg.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Åsne Havne­lid i Røde Kors er også over­ras­ket over re­sul­ta­te­ne. Hun mener folke­rett må inn i opp­læ­rings­lo­ven og at kunn­skap om Genève­kon­ven­sjo­ne­ne må inn i sam­funns­kunn­skaps­fa­get.

- Vi tren­ger stør­re kom­pe­tan­se på dette fel­tet i be­folk­nin­gen ge­ne­relt, og da er det bra å be­gyn­ne med barn og unge, sier Havne­lid.

Re­sul­ta­tet av den full­sten­di­ge un­der­sø­kel­sen leg­ges fram først­kom­men­de man­dag.

NTB