Norsk Syria-innsats mens krigen raser

Den nors­ke fre­gat­ten KNM Helge Ing­stad lig­ger klar til å bistå i frak­ten av kje­mis­ke strids­mid­ler fra Syria, men på andre fron­ter i Sy­ria-kri­sen er det smått med fram­gang.

KNM Helge Ing­stad be­fin­ner seg uten­for Syria, klar til å es­kor­te­re ski­pe­ne som skal frak­te de kje­mis­ke strids­mid­le­ne ut i in­ter­na­sjo­nalt far­vann der de skal de­stru­eres, og ven­ter nå bare på klar­sig­nal til å gå inn til den sy­ris­ke hav­nen La­ta­kia.

Brenn­het potet

Saken om hva Norge kunne bidra med for å frata Syria lan­dets kje­mis­ke våpen og strids­mid­ler, lå som en brenn­het potet på utenriksminister Børge Bren­des bord da han over­tok som uten­riks­mi­nis­ter sist høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA hadde nem­lig bedt Norge om å bistå di­rek­te i ar­bei­det med å øde­leg­ge våp­ne­ne. Bren­de måtte ta en be­slut­ning, og det måtte skje raskt.

- Saken lå på bor­det da jeg til­tråd­te, sier uten­riks­mi­nis­te­ren i dag.

- Vi gikk inn i den saken med det ut­gangs­punk­tet at her skal Norge bidra. Etter to-tre uker kunne jeg gå ut med ny­he­ten om at det vi kunne bidra best med, var å stå for uttrans­por­te­rin­gen, sier Bren­de til NTB.

120 mil­lio­ner

Det er denne job­ben KNM Helge Ing­stad nå skal i gang med. 1.000 tonn kje­mis­ke strids­mid­ler skal frak­tes bort fra Syria, og Norge og Dan­mark har tatt på seg job­ben.

Uten­riks­de­par­te­men­tet bi­drar med 90 mil­lio­ner kro­ner til ope­ra­sjo­nen, blant annet til å dekke deler av kost­na­den for det si­vi­le ski­pet, samt til den på­føl­gen­de de­struk­sjo­nen av kje­mi­ka­lie­ne og de kje­mis­ke våp­ne­ne. For­svars­de­par­te­men­tet har fått en inn­dek­ning på 30 mil­lio­ner for fre­gatt­opp­dra­get, iføl­ge Bren­de.

Det si­vi­le, nors­ke ski­pet «Taiko» fra re­de­ri­et Wilh. Wil­helm­sen skal frak­te både strids­mid­le­ne og våp­ne­ne fra Syria til en annen havn, hvor disse flyt­tes over til et ame­ri­kansk far­tøy for øde­leg­gel­se.

- De­struk­sjo­nen av de kje­mis­ke våp­ne­ne, nerve­gas­sen og sen­neps­gas­sen, vil fore­gå om bord på det ski­pet, sier Bren­de.

Det or­ga­nis­ke av­fal­let som blir igjen etter de­struk­sjo­nen, må der­etter for­bren­nes i spe­si­el­le for­bren­nings­an­legg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen løs­ning i sikte

Det var en av­ta­le mel­lom USA og Russ­land som påla Syria å gi slipp på sine kje­mis­ke våpen og strids­mid­ler. Det skjed­de etter gru­som­me an­grep med kje­mis­ke våpen i Syria.

Håpet var at Russ­land, som er Sy­rias pre­si­dent Bashar al-As­sads vik­tigs­te støtte­spil­ler, nå også skul­le støt­te andre for­hand­lin­ger for å få slutt på bor­ger­kri­gen. Ikke minst etter at Syria ble spart for en vest­li­ge mi­li­tær inn­gri­pen, steg håpet.

Men hit­til er sy­rer­nes håp møtt med skuf­fel­ser og ut­set­tel­ser. En freds­kon­fe­ran­se er gang på gang ut­satt, men nå plan­lagt til 22. ja­nu­ar. I mel­lom­ti­den har isla­mis­tis­ke opp­rørs­grup­per vokst seg enda ster­ke­re i Syria.

Bren­de fryk­ter nye ut­set­tel­ser, men håper man i 2014 opp­le­ver at Assad går av, og at man kan komme i gang med en po­li­tisk pro­sess som gir Syria en sam­lings­re­gje­ring. Han aner «noe mer flek­si­bi­li­tet» fra Russ­land siden det ikke ble noen mi­li­tær­ak­sjon mot Syria.

- Men dette har nå ut­vik­let seg til en krig hvor ulike ak­tø­rer i re­gio­nen bi­drar med våpen og øko­no­misk støt­te til de som dri­ver bor­ger­kri­gen. Det må stop­pe, sier han.

12 mil­lio­ner tren­ger hjelp

Bren­de be­skri­ver Sy­ria-kri­sen som «den størs­te flykt­nings­i­tua­sjo­nen siden andre ver­dens­krig». I un­der­kant av 10 mil­lio­ner sy­re­re har akutt behov for nød­hjelp inne i Syria, mens 2,3 mil­lio­ner har flyk­tet til nabo­land.

Høyre/Frp-re­gje­rin­gen fikk mye kri­tikk for at den kut­tet an­tal­let eks­tra Sy­ria-flykt­nin­ger fra 1.000 til 500. Men Bren­de mener to­talt sett det nors­ke bi­dra­get er ve­sent­lig, blant annet fordi Norge er den sjet­te størs­te bi­drags­yte­ren til det hu­ma­ni­tæ­re ar­bei­det, som sta­dig hind­res av kamp­hand­lin­ger.

- Det er noen for­bed­rin­ger når det gjel­der hu­ma­ni­tær as­si­stan­se. Men det store bil­det er at ti mil­lio­ner men­nes­ker har behov for hu­ma­ni­tær hjelp i Syria, og vi når ikke fram til dem, sier Bren­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er fort­satt i en uak­sep­ta­bel si­tua­sjon når det gjel­der hu­ma­ni­tær til­gang. (©NTB)

Les også
Når julefreden aldri senker seg
Les også
Arabisk vår er blitt til hard vinter
Les også
- Midtøsten kommer til å bli tømt for kristneFlukten fra Midtøsten