DANS: Etter kroningen ble Ola Grytten utfordret til å danse på afrikansk vis. Han fikk med seg Bergens ordfører Trude Drevland som kastet seg inn i dansen med liv og sjel. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Norsk professor kronet til afrikansk høvding

Søndag ble professor Ola Grytten kronet til høvding for Igbo-folket i Nigeria. Etterpå kastet han seg ut i dansen.

Under søndagens kroning ble den profilerte professoren fra Handelshøgskolen overrakt en drakt, et perlekjede, en stav for autoritet og en lue for identitet. I tillegg fikk han et nytt navn: Nwanne Di Na Mba, som betyr «bror i et fremmed land».

Les også: Ola Grytten blir høvding i Nigeria

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seremonien ble holdt under festgudstjenesten til Frelsesarmeen i Solheimsviken, der Grytten er soldat, og det var en fullsatt sal av små og store som overvar den helt spesielle seremonien.

Se NRKs reportasje fra kroningen:

Thank God

Igbo-folket holder til i ulike deler av Nigeria, der hvert av områdene har en egen konge. Ifølge Grytten er 97 prosent av befolkningen kristne.

Det var Success Okeke som ledet seremonien, på oppdrag fra sin far Thank God, som er kongelig.

– I Afrika bruker vi hele kroppen og all energi for å lovprise Gud. Dans som afrikanere, ikke som dere gjør i Norge! oppfordret han.

Ifølge Bergens Tidende har Okeke bodd hos Grytten og hans familie i ett og et halvt år. Han var full av lovord om hvilken betydning Grytten har hatt for ham og flere av hans medstudenter.

– Ola er en storhet. Han har et hjerte for landsbyen og er en hederlig person. Han har andre mennesker på sitt hjerte, og møtet med Ola forandrer menneskers liv, sa Okeke og Peter Obiora Nwafor under seremonien i går.

– Det viktigste er ikke titler

I en kort hilsen etterpå sa Grytten at ordene er langt mer enn han fortjener.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var omtrent som å lese sin egen nekrolog. Jeg har alltid ønsket å lese den, sa han til alles munterhet.

– Det viktigste er ikke å ha titler; å være konge eller høvding, men å ha sitt navn skrevet i Livets bok. Det er jeg glad for at jeg har, sa han.

På Facebook lørdag la han ut følgende melding: «Søndag skal jeg altså oppleve det jeg ikke trodde var mulig. Jeg skal krones til høvding av Igboer i Nigeria.»

En ærestittel

I et intervju med Sunnmørsposten nylig forteller han at det å være høvding først og fremst er en ærestittel.

– Det er ikke slik at jeg skal styre en landsby, men jeg kommer til å fungere som en rådgiver for en av kongene der nede. Folket kommer til å se på meg som en rådgivende person, men jeg kommer ikke til å ha politisk innflytelse i Nigeria, sier han til avisen.

Ordfører Trude Drevland var også tilstede søndag. I en hilsen til Grytten omtalte hun ham som en venn.

– Det er en ære og en stor glede, og helt naturlig for en ordfører for deler av Igbo-folket å være tilstede og se hvor klokt dere velger deres venner og rådgivere. Ola er en venn av oss alle, og en rådgiver for mange av oss. Han er en person vi alle setter enormt stor pris på, sa hun i sin hilsen.

Les også
Ola Grytten blir høvding i Nigeria
Les også
Bortførte jenters hjemby erobret av Boko Haram
Les også
Nær 50 elever drept i terrorangrepet i Nigeria
Les også
Nødhjelpskoordinator ble «Årets modigste kvinne»