Høvding: Ola Grytten blir høvding i av Igbo-folket. Foto: Dagen-arkiv.

Ola Grytten blir høvding i Nigeria

Igbo-folket består av mellom 25 og 30 millioner mennesker, og har flere konger. Søndag skal en av dem krone Ola Grytten fra Ålesund til høvding.

– Høvding er først og fremst en ærestittel. Det er ikke slik at jeg skal styre en landsby, men jeg kommer til å fungere som en rådgiver for en av kongene der nede, sier Grytten tilSunnmørsposten.

Førstkommende søndag skal han krones til høvding av Igbo-folket i Nigeria. Igbo-folket holder til i forskjellige deler av Nigeria, der hvert av områdene har en egen konge. Ifølge Grytten er 97 prosent av befolkningen kristne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folket kommer til å se på meg som en rådgivende person, men jeg kommer ikke til å ha politisk innflytelse i Nigeria, sier Grytten.

Innsettelse i Bergen

I tillegg til å være professor ved Norges Handelshøyskole, er Ola Grytten soldat i Frelsesarmeen i Solheimsviken, Bergen. Det er via arbeidet her at han har knyttet en kontakt til Igbo-folket i Nigeria.

Ifølge Sunnmørsposten skal seremonien finne sted i Nykrohnborg kulturhus i Bergen. Ordfører Trude Drevland skal overvære kroningen. Vanligvis avholdes slike kroninger i kirken i Nigeria, men grunnet ebola og uro, blir det flyttet til hansabyen.

– Vi har allerede fått tilsendt luer, kapper og annet utstyr, sier Grytten.