Normisjons landsstyre

- Jeg vil anta at de in­ter­ne for­hold i Nor­mi­sjon er meget kao­tis­ke for tiden. Der­for bør vel lands­sty­ret av­set­tes, hvis dette er mulig mel­lom to ge­ne­ral­for­sam­lin­ger, skriver Stein Haukås.

Det er blitt skre­vet mye om Nor­mi­sjon og valg av ny ge­ne­ral­sek­re­tær med på­føl­gen­de av­skje­di­gel­se i Dagen.

Spørs­må­le­ne er mange, men sva­re­ne på hvor­for er ukla­re, ja, man­gel­vare. Jeg mener al­li­ke­vel å kunne se et møns­ter i det som er kom­met fram i media, i ho­ved­sak gjen­nom Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå­væ­ren­de ge­ne­ral­sek­re­tær, Rolf Kjøde, vars­let at han ville gå av fra stil­lin­gen 1.1.2014, og lands­sty­ret satte da i gang pro­ses­sen med å finne ny leder. Både tra­di­sjo­nel­le an­non­ser og head­hun­ter­fir­ma, kan­skje for førs­te gang, ble be­nyt­tet.

Det vir­ker som det ble sær­lig fo­ku­sert på å finne en ny leder med bred le­der­er­fa­ring, kom­bi­nert med gjen­nom­fø­rings­kraft i end­ring av nå­væ­ren­de or­ga­ni­se­ring.

Dette må ha vært - er - et følt behov innen be­ve­gel­sen. Med en slik «handle­lis­te» må det ha vært na­tur­lig for head­hun­ter­fir­ma­et å tenke på Ingvar Tors­vik, som skal ha blitt kon­tak­tet av fir­ma­et tid­li­ge­re, og slik sett var godt kjent av dette.

Det vir­ker som Tors­vik hadde alle de egen­ska­pe­ne som Nor­mi­sjon var på ut­kikk etter hos den nye ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren. Tors­vik ble så bedt om å søke på stil­lin­gen slik at dette skul­le være for­melt i orden. Etter en leng­re pro­sess ble han til­budt stil­lin­gen, ak­sep­ter­te denne, pa­pi­rer ble skre­vet under med til­tre­del­se 1.1. 2014.

Innen den tid ble den kom­men­de ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren i Nor­mi­sjon in­ter­vju­et i Dagen slik at le­ser­ne skul­le bli bedre kjent med hvem den nye le­de­ren måtte være.

I den sam­men­hen­gen må sam­ta­len også ha kom­met inn på «ek­te­skap» mel­lom to av samme kjønn, kir­kens og bis­ko­pe­nes me­ning om dette. Jeg opp­fat­ter det slik at han svar­te at dette var ir­re­le­vant.

Dette vakte en del opp­sikt, og med­før­te at lands­sty­ret inn­kal­te Tors­vik til nye sam­ta­ler. Det som er in­ter­es­sant i Tors­vik sitt svar, er om dette gikk på hans me­ning/hold­ning til slike «ek­te­skap» ge­ne­relt, eller om det var ir­re­le­vant for hans jobb som ge­ne­ral­sek­re­tær, siden fo­ku­set i den sam­men­heng gikk så mye på end­rings­le­del­se, slik jeg tol­ker saken.

Nå viser det seg, i be­grun­nel­sen for at Tors­vik ikke får job­ben, at dette ikke skyl­des hans syn på sam­livs­etikk, men le­del­se. Dette skul­le tyde på at den andre tolk­nin­gen min av ir­re­le­vans, lig­ger nær­mest sann­he­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi be­gyn­ner da an­ta­ke­lig å nærme oss sva­ret på hvor­for Tors­vik ikke fikk job­ben. Slik Tors­vik frem­står, er han en meget kom­pe­tent leder med gode kunn­ska­per og er­fa­ring innen mo­der­ne le­del­se.

Han ser ut til å være en som kan «gjøre vei i vel­lin­ga», ha sine klare opp­fat­nin­ger om hvor «ska­pet skal stå». Det kan tyde på at dette også inn­be­fat­ter hvor­dan lands­sty­ret må jobbe i frem­ti­den, med andre ord, med­lem­me­ne gjør ikke en god jobb per dato.

Lands­sty­ret føler seg nok både over­kjørt og tram­pet på tærne av en even­tu­ell slik fram­ti­dig or­ga­ni­se­ring av Nor­mi­sjon. Dette vil de ha seg fra­bedt, og der­for ble an­set­tel­sen av Tors­vik truk­ket til­ba­ke.

Er dette en rik­tig tolk­ning av saken, tyder det på at lands­sty­ret taler mer for «sin syke mor», enn av hen­sy­net til Nor­mi­sjon og or­ga­ni­sa­sjo­nens fram­tid. Det er der­for ikke una­tur­lig med Da­gens over­skrift på førs­te side om «Ukul­tur i Nor­mi­sjon».

Hva fører dette til vi­de­re?

Jeg kan tenke meg at et mulig er­stat­nings­be­løp vil ligge på flere mil­lio­ner kro­ner. Med andre ord, en dyr moro for kol­lekt­pre­di­kan­ter og gi­ve­re på bede­hu­se­ne.

An­set­te ny ge­ne­ral­sek­re­tær i løpet av våren 2014? Hvem er in­ter­es­sert i denne stil­lin­gen per dato under de rå­den­de for­hold? Jeg tvi­ler på at noen vil seg selv så vondt.

Det enes­te for­nuf­ti­ge er å ha et le­der­team fram til neste ge­ne­ral­for­sam­ling. Ge­ne­ral­for­sam­lin­gen må være meget ty­de­lig på hva den vil av even­tu­el­le end­rin­ger, slik at noe slik som denne far­sen, ikke gjen­tar seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg vil anta at de in­ter­ne for­hold i Nor­mi­sjon er meget kao­tis­ke for tiden. Der­for bør vel lands­sty­ret av­set­tes, hvis dette er mulig mel­lom to ge­ne­ral­for­sam­lin­ger.

Normisjon Stein Haukås Drammen

Les også
Trodde på Torsvik-avtaleNy generalsekretær i Normisjon
Les også
Tillitsvalgte i Normisjon krever svarNormisjon