Tillitsvalgte i Normisjon krever svar

Regionsstyreleder Odd Terje Høie i Rogaland trenger å vite hva han skal svare grasrota. 1. februar samles regionstyreledere i Normisjon for å drøfte vrakingen av den nye generalsekretæren.

- Vi får mange spørs­mål rundt pro­ses­sen med an­set­tel­se av ny ge­ne­ral­sek­re­tær, og har ikke noe å svare annet enn det som vi har lest i avi­se­ne, sier Odd Terje Høie.

Han er styre­le­der i re­gion Ro­ga­land og for­kla­rer at ini­tia­ti­vet kom­mer i stand fordi han er opp­tatt av Nor­mi­sjons beste. Noe in­for­ma­sjon har re­gion­sty­ret fått i en rede­gjø­rel­se fra lands­sty­ret etter sam­lin­gen i Praha tid­li­ge­re denne må­ne­den, men dis­ku­sjo­nen har de til­lits­valg­te ikke del­tatt i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har behov for å gå ut med for­nuf­ti­ge svar til de som be­fin­ner seg på grunn­pla­net i re­gio­nen. Vi tren­ger også å ha en dia­log med lands­sty­ret for å stil­le spørs­mål og bidra til at pro­ses­sen vi­de­re blir så god som mulig, sier Høie. Han pre­si­se­rer at det er lands­sty­rets an­svar å an­set­te, men sier re­gio­ne­ne er opp­tatt av å bidra med egne syns­punk­ter.

Håper på opp­kla­ring

Høie for­tel­ler at han stort sett har fått po­si­ti­ve svar fra re­gio­ne­ne til møtet med lands­styre­le­der. Han kan ikke svare på om lands­sty­ret har til­lit i hans re­gion:

- Vi har ikke gjort noen un­der­sø­kel­se på dette. Jeg vil tro at det er alt etter hvem en spør, sier Høie.

En av de som har meldt at han stil­ler til møtet er Sver­re Fjeld­berg, styre­le­der i re­gion Øst­fold. Han ved­går at han føler behov for møtet, men har ingen kon­kre­te inn­spill.

- Jeg synes det er greit å få den samme in­for­ma­sjo­nen som de an­sat­te har fått, sier han.

Mag­nar Kos­berg, styre­le­der i re­gion Trøn­de­lag gir ut­trykk for at han har lite kunn­skap om det som har skjedd og «håper på opp­kla­ring».

- Det er man­gel på in­for­ma­sjon om si­tua­sjo­nen. Vi har rea­gert ut fra det vi har sett i media, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Noe ve­sent­lig

As­bjørn Amund Risa er leder for Nor­mi­sjon-sty­ret i Horda­land. Også han har meldt at han del­tar på møtet. Han opp­le­ver vra­kin­gen av ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren som en vans­ke­lig sak.

- Det er dumt at det skjed­de så sent, at ikke lands­sty­ret opp­da­get uenig­he­ten tid­li­ge­re, sier Risa. Han ved­går at det hadde vært verre om uenig­he­ten hadde blitt opp­da­get etter at den nye ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren hadde be­gynt i job­ben, men min­ner sam­ti­dig om at Ing­var Tors­vik ikke har fått prøve seg i stil­lin­gen.

- Jeg vet for lite, men går ut fra at det er noe ve­sent­lig som lig­ger bak siden lands­sty­ret har gått til dette skrit­tet. Det er vans­ke­lig og sårt for Nor­mi­sjon at de er kom­met i denne si­tua­sjo­nen. Det ska­der om­døm­met for det er ikke god per­so­nal­be­hand­ling. Det har de inn­røm­met og tatt selv­kri­tikk på, sier Risa.

- Behov for di­rek­te in­for­ma­sjon

Tor­mod Klei­ven, styre­le­der i Nor­mi­sjon, er glad for ini­tia­ti­vet.

- Det sprang ut av den ak­tu­el­le si­tua­sjo­nen der det var behov for mer di­rek­te in­for­ma­sjon. Målet er å få gitt in­for­ma­sjon, stil­le spørs­mål og sam­ta­le om veien vi­de­re, sier Klei­ven som har med seg ett styre­med­lem til møtet.

- Det er ikke noe i veien for at flere kan bli med, men le­der­ne på re­gion­nivå og lands­styre­le­der er pri­mær­grup­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Nor­mi­sjons lover gis det rom for at et fler­tall av re­gion­sty­re­ne kan kreve at eks­tra­or­di­nær ge­ne­ral­for­sam­ling inn­kal­les for å om­gjø­re et ved­tak i lands­sty­ret.

- Tror du sam­lin­gen er ment som en tem­pe­ra­tur­må­ler i for­hold til sty­rets hånd­te­ring i Tors­vik-sa­ken?

- Det har jeg ingen grunn til å tro, slik agen­da­en er lagt opp, men det er helt opp til re­gion­styre­le­der­ne å vur­de­re det når de li­ke­vel møtes.

DAGEN

Normisjon

Ingvar Torsvik (53) skulle etter planen begynne som ny generalsekretær i Normisjon 1. januar i år.

Uttalelser i avisintervju i Dagen skapte uro i organisasjonen og det ble innledet samtaler mellom Torsvik og landsstyret.

Før jul ble det besluttet at Torsvik likevel ikke skulle tiltre.

Torsvik svarte, via sin advokat, at behandlingen ville få et rettslig etterspill.

Partene har foreløpig ikke kommet frem til en sluttavtale.

Les også
Ingen avtale mellom Normisjon og Torsvik
Les også
Trodde på Torsvik-avtaleNy generalsekretær i Normisjon