SKREMMENDE: Nedgangen i antall nye blodgivere er skremmende, mener Audun Ingvartsen, distriktsleder i Hordaland Røde Kors.

Norge trenger flere blodgivere

Til sammen har Norge ca 94.000 aktive blodgivere, men årlig slutter 15 prosent grunnet flytting, alder og sykdom. Ikke bare må vi erstatte disse, vi trenger enda flere!

Når det gjelder blod er vi fortsatt avhengig av at mennesker velger å frivillig bidra til fellesskapet, og til å hjelpe andre.

Verdens blodgiverdag markeres 14. juni som en takk til de uselviske menneskene som donerer eget blod for å redde andres liv og gi folk de aldri har møtt bedre helse.

Uten blodgiverne ville legene stått maktesløse ved for eksempel transplantasjoner og kompliserte fødsler. Mange pasienter trenger blod for å komme gjennom og for å komme seg etter operasjoner. Og for en rekke kreftpasienter er blodoverføringer både livreddende og de fører til et bedre liv, for ikke å snakke om trafikkulykker.

Årets tema er «Å gi blod regelmessig». Blodgivere som gir blod regelmessig er de aller sikreste blodgiverne. Det er også takket være dem at sykehusene har blodforsyninger på lager som tilfredsstiller behovene til alle pasienter som trenger blodoverføring. Å ha et stort register med mange blodgivere er viktig for beredskapen i det norske helsevesenet. Det vil forenkle prosessen med å få det livgivende blodet ut til mennesker med akutte behov. Per i dag fins det ikke noe felles blodregister som gjør at blodgivere kan gi ved andre blodbanker enn der de er registrert.

For i motsetning til mange andre livsviktige legemidler kan blod verken kjøpes eller fremstilles kunstig. Det må gis. Vi er avhengig av at folk stiller opp frivillig og gir uselvisk blod for at andre skal få gjennomført en operasjon. De fleste friske mennesker mellom 18 og 65 år kan gi blod inntil 4 ganger i året. I gjennomsnitt vil hver og en av oss trenge fire poser – som tilsvarer 1,8 liter – blod i løpet av livet.

I Norge har antall tappinger økt de siste årene, mens antall givere har gått ned. Og antall nyregistrerte givere har også gått ned. Nedgangen i antall nye blodgivere er skremmende. I forhold til våre nordiske naboland og andre land vi sammenligner oss med ligger vi veldig dårlig an.

For Røde Kors som frivillig organisasjon, er det å rekruttere blodgivere en viktig oppgave. Røde Kors oppfordrer alle medmennesker til å gi blod dersom de har mulighet til det.

Audun Ingvartsen,

Distriktsleder i Hordaland Røde Kors