Russland-ekspertene Arild Moe og Lars Rowe mener Norge mistolket hvor strengt det russiske grenseregimet var da 5.500 asylsøkere tok seg over grensen i fjor høst. Da Norge strammet til, var det etter russiske ønsker. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Norge og Finland misforsto russisk grensepraksis

Asylstrømmen over Storskog i fjor høst var ikke resultat av en ønsket russisk politikk, og den stanset da Norge endret praksis i tråd med russiske ønsker.

Slik konkluderer to av Norges fremste Russland-forskere i en analyse av hva som skjedde da Norge og senere Finland opplevde en stor tilstrømming av asylsøkere over grensen i nord.

Ikke styrt

I en artikkel publisert i tidsskriftet Nordisk Østforum avviser seniorforskerne Arild Moe og Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt teorien om at russiske myndigheter initierte asylantstrømmen i et ønske om å destabilisere et Norge som ledd i en hybridkrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi tar ikke stilling til hva Russland gjør andre steder. Det er godt dokumentert at Russland driver hybrid krigføring. Men det er veldig usannsynlig at strømmen av asylanter i nord var styrt av myndighetene, sier Arild Moe til NTB.

Samme regime

FNI-forskerne finner ikke holdepunkter for at det russiske grenseregimet var blitt endret akkurat da tallet på asylanter eksploderte på den godt kontrollerte grensen. Over lengre tid hadde Russland liberalisert grenseregimet,

Rowe og Moe peker på at grensevaktene fra FSB tidligere kunne stoppe reisende på vei inn i grensesonen ut fra en rekke kriterier.

Men regelendringer i 2008 og 2012 førte til at de bare kunne kontrollere at reisende har gyldig legitimasjon eller pass. Med gyldig pass og med russisk visum var det ikke noe i veien for at en utlending kunne reise til Nikel og ta inn på hotell for å reise videre, heter det i artikkelen.

Forhastet

Redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer er uenig i denne konklusjonen.

– Alle vi som har reist hundrevis av ganger mellom Kirkenes og Murmansk vet at FSB-grensevaktene har stålkontroll på hvem og hvordan utenlandske borgere kan ferdes i grensesonen. De har til enhver tid mulighet til å stoppe tredjelandsborgere uten Schengen-visum som vil ferdes inn i grensesonen mot Norge, sier Nilsen til NTB.

Han mener artikkelen fra Russland-forskerne er spennende, men at de drar forhastede konklusjoner om FSBs rolle.

Finsk parallell

I løpet av fire-fem hektiske måneder kom det 5.500 asylsøkere til Norge over Storskog, mens nesten ingen tok seg over til Finland. Dette ble av flere tolket som at russiske myndigheter var ut etter å straffe NATO-landet Norge, og at det var et strengere regime på grensen mellom Russland og Finland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arild Moe og Lars Rowe mener likhetene mellom Norge og Finland er mye mer påfallende enn forskjellene. Etter at strømmen til Norge tok en brå slutt i desember, skjedde det motsatte over grensen til Finland som fikk 1.000 asylanter på en måned.

– I Finland oppsto diskusjoner med motsatt fortegn, der det ble hevdet at Finland var mer utsatt, siden landet ikke er medlem av NATO, sier Moe til NTB.

Russisk ønske

Han understreker at man både fra norsk og finsk side hadde overdrevne forestillinger om hvor strengt det russiske grenseregimet var. Både Norge og Finland forventet at Russland ville stanse migranter uten visum til Norge eller Finland.

– De hadde en allmenn feiloppfatning av hvor strengt det russiske regimet er. Norske og finske myndigheter var i god tro. De trodde at russerne ville stoppe folk som ikke hadde visum, sier Arild Moe.

Vendepunktet kom da Norge strammet opp formuleringene i brevet som ble gitt til personer uten visum på grensen, og varslet raskere utsending av grunnløse asylsøkere. Ifølge Moe og Rowe oppfylte Norge da et russisk ønske om en mer restriktiv praksis som ga dem ryggdekning for å stanse asylstrømmen.

Les også
Politiet klar over mulig ny smuglerrute i nord
Les også
Nordmenn mener innvandring er en større utfordring enn klimaet
Les også
Kun åtte av 300 asylsøkere returnert til RusslandEngasjér deg!
Les også
Solberg vil ha nordisk enighet om grensekontroller
Les også
Vil gje vern til kristne asylsøkjarar