Norge, Kina og USA øver sammen i Stillehavet

Norge og Kina deltar for første gang i verdens største marineøvelse i Stillehavet. Det er viktig å engasjere seg der våre allierte har sikkerhetsinteresser, mener forsvarsministeren.

– Det er viktig å øve og trene sammen med våre allierte. Det er viktig for vår sikkerhet, men også for den kollektive sikkerheten i NATO. Rimpac er en unik øvelse. Dette gir oss svært gode treningsmuligheter med stort utbytte. Utviklingen i Asia- og Stillehavsregionen vil ha globale konsekvenser også for Norge, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Hun drar selv til Hawaii for å møte de norske mannskapene på fregatten KNM Fridtjof Nansen, som er ett av de 40 fartøyene som er med i øvelsen. I tillegg er seks ubåter, 200 fly og 25.000 mannskaper fra 23 nasjoner med i Rimpac-øvelsen som siden 1971 er blitt gjennomført hvert andre år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stort kinesisk steg

For første gang deltar også stormakten Kina i en amerikanskledet øvelse. Sjefen for den amerikanske stillehavskommandoen, admiral Samuel Locklear, karakteriserer det som et stort og viktig skritt at kineserne bidrar med 1.100 mannskaper og fire skip.

– Vi må legge bak oss de historiske uenighetene som skaper problemer i regionen. Med innsats vil vi klare det, sier admiralen til nyhetsbyrået AFP.

Ine Eriksen Søreide sier seg enig med admiralen som hun skal ha møte for å diskutere den sikkerhetspolitiske situasjonen i regionen.

– Kinesisk deltakelse er et tegn på at utfordringene i dette området best kan løses ved samarbeid, informasjonsutveksling og dialog mellom militære myndigheter. I så måte er det positivt at Kina deltar, sier forsvarsministeren.

Stiller opp

Hun begrunner den norske deltakelsen med ønsket om å styrke det allierte samarbeidet, vise fram norske styrker og materiell i en internasjonal og kompleks øvelse. Deltakelsen er også et bidrag til at Europa må engasjere seg sterkere i NATO, også der USA har sine strategiske interesser.

– Dersom Norge forventer alliert engasjement i våre nærområdet, må vi også engasjere oss der våre allierte har sikkerhetsinteresser. Dette er essensen av det å være allierte, sier Søreide til NTB.

Øvelsen starter på Hawaii torsdag og vil vare i seks dager.