Nordmann såret i eksplosjonen i Istanbul

Én nordmann er lettere skadet i eksplosjonen i Istanbul og behandles på sykehus, bekrefter Utenriksdepartementet.

– Vi kan bekrefte at en nordmann er lettere såret, og at han behandles på sykehus i Tyrkia, sier kommunikasjonsrådgiver Ane H. Lunde til NTB.

Flere tyrkiske medier meldte tirsdag formiddag at turister fra Norge og Tyskland er blant de sårede i eksplosjonen i Sultanahmet i Istanbuls gamleby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyhetsbyrået Dogan rapporterer ifølge RT.comat en av de sårede utlendingene er fra Tyskland, mens to andre oppgis å være norske.

CNN Turk melder ifølge nyhetsbyrået Reuters at det er tyske og norske turister blant de sårede.

En ikke navngitt ansatt i et reisebyrå sier til Reuters at en gruppe turister fra Tyskland var i området da eksplosjonen skjedde, men det er uklart om noen av dem ble såret.

Guvernøren i Istanbul har opplyst at ti personer ble drept og 15 såret i eksplosjonen som rystet det historiske området Sultanahmet, som er et svært populært turistmål. Eksplosjonen skjedde rett ved en trikkeholdeplass. Tyrkisk politi etterforsker hendelsen og prøver å avklare hva slags eksplosiver som ble brukt, heter det fra guvernørens kontor.

Les også:

Turistområde

Den kraftige eksplosjonen skjedde i nærheten av Sultanahmet-moskeen, populært kalt Den blå moské, et kjent turistmål i sentrum av byen.

TV-kanalen Haberturk melder at eksplosjonen kan ha vært forårsaket av en selvmordsbomber, men oppgir ingen kilder for opplysningen. Myndighetene har ikke kommentert årsaken til eksplosjonen, som kunne høres i flere bydeler i Istanbul, er ennå ikke kjent.

En høytstående representant for Istanbuls helsemyndigheter sier til CNN Turk at ni mennesker er drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kroppsdeler

Eksplosjonen skal ha skjedd rett ved den egyptiske obelisk, et monument på Sultanahmet-plassen – som tjener som offentlig park og torg.

Et øyenvitne og en politibetjent på åstedet forteller til nyhetsbyrået Reuters at de så kroppsdeler på bakken etter eksplosjonen.

Øyenvitner forteller om et kraftig smell, og TV-bilder fra CNN Turk viser politi og ambulanser som kommer til stedet. Tyrkisk politi har sperret av den store plassen.

Bydelen Sultanahmet er blant de eldste bydelene i Istanbul. Området huser flere verdenskjente severdigheter, deriblant den tidligere kirken og moskeen Hagia Sofia, som i dag er et museum.

IS-angrep

Tyrkia er blitt rammet av flere terrorangrep det siste året. 10. oktober ble 103 mennesker drept da to selvmordsbombere angrep deltakerne i en fredsdemonstrasjon i hovedstaden Ankara. Angrepet var det blodigste i sitt slag i Tyrkias historie.

Den ytterliggående islamistgruppa IS anklages for å stå bak både angrepet i Ankara og to andre blodige angrep samme år sørøst i Tyrkia, hvor flertallet av befolkningen er kurdere.

Tyrkiske myndigheter har de siste ukene pågrepet en rekke personer som mistenkes for å være medlemmer av IS, og som angivelig planla å gå til angrep i Istanbul.

Flere væpnede grupper

Tyrkia har det siste halvåret ført en massiv militærkampanje mot det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKKs gerilja, som har utført titalls angrep mot sikkerhetsstyrker sørøst i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En kurdisk utbrytergruppe som kaller seg TAK, tok på seg ansvaret for et granatangrep på Istanbuls nest største flyplass 23. desember. En kvinnelig renholder ble drept.

Også den venstreradikale gruppa Folkets revolusjonære frigjøringsfront (DHKP-C) har tatt på seg ansvar for en rekke mindre angrep i Istanbul det siste året.

I januar i fjor ble en politimann drept i et selvmordsangrep i Sultanahmet. Kvinnen som sprengte seg selv i lufta, skal ha vært enken etter en norsk jihadist.