Nokas-raner kan bli prøveløslatt

Nokas-døm­te Kjell Al­rich Schu­mann (47) er svært for­nøyd med at han nå kan bli en fri mann, etter ti års for­va­ring.

Sør-Trøn­de­lag ting­rett fast­slo man­dag at Schu­mann kan prøve­løs­la­tes på be­stem­te vil­kår, etter å ha sonet fer­dig minste­ti­den av for­va­rings­dom­men på 16 år.

- Schu­mann er svært for­nøyd med dom­men. Vi ser dette som en grun­dig og rik­tig av­gjø­rel­se, sier Schu­manns for­sva­rer Fred­rik Schøne Brod­wall etter at ting­retts­dom­mer Bjørn Berg hadde lest opp den en­stem­mi­ge dom­men.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Nokas-ra­ne­ren får li­ke­vel tro­lig ikke feire jul på fri­fot. Stats­ad­vo­ka­ten i Ro­ga­land har 14 da­gers anke­frist, og det er ikke usann­syn­lig at dom­men blir anket. Schu­mann vil uan­sett bli sit­ten­de inne til dom­men er retts­kraf­tig.

Schu­mann ble dømt til 16 års for­va­ring for sin rolle i Nokas-ra­net i Stav­an­ger i april 2004. Det var han som skjøt og drep­te po­liti­man­nen Arne Sigve Klung­land under ranet.

Schu­mann ba om prøve­løs­la­tel­se etter å ha sonet minste­ti­den på ti år, de siste årene i for­va­rings­av­de­lin­gen i Trond­heim feng­sel.

Far­lig mann?

På­tale­myn­dig­he­ten mot­sat­te seg prøve­løs­la­tel­se, og hev­det det fort­satt er fare for at Schu­mann skal begå nye, straff­ba­re hand­lin­ger.

Ting­ret­ten kon­sta­te­rer at det de skul­le vur­de­re var gjen­ta­kel­ses­fare og sam­funns­vern. Under be­hand­lin­gen i ting­ret­ten fram­sto Schu­mann som en ang­ren­de syn­der som har tatt opp­gjør med sin kri­mi­nel­le for­tid. Men det er ikke Schu­mann som skal be­vi­se at han nå har blitt en annen per­son. Det er på­tale­myn­dig­he­ten som må be­vi­se at han fort­satt re­pre­sen­te­rer en kva­li­fi­sert fare for sam­fun­net, sier ret­ten.

- Sam­let sett er det ret­tens opp­fat­ning at det i dag ikke fore­lig­ger en kva­li­fi­sert og reell ri­si­ko for at Schu­mann på ny vil begå al­vor­li­ge, vol­de­li­ge for­bry­tel­ser. Be­gjæ­rin­gen om prøve­løs­la­tel­se tas der­for til følge, heter det i dom­men.

Vil­kår

Ret­ten fast­set­ter klare vil­kår for prøve­løs­la­tel­sen, som har en prøve­tid på fem år. Schu­mann har bolig klar på for­eld­re­nes gård på Finn­sko­gen i Hed­mark, og til­bud om fast jobb hos en en­tre­pre­nør i nær­om­rå­det.

Der må han holde seg, fast­slår ret­ten: Han skal ha jevn­lig kon­takt med fri­om­sor­gen i Hed­mark, som kan komme på uan­meld­te besøk, og han må søke kri­mi­nal­om­sor­gen der­som han for ek­sem­pel vil over­nat­te på en annen adres­se. Ar­beids­gi­ve­ren må umid­del­bart melde fra der­som Schu­mann ute­blir fra jobb. Han på­leg­ges også å fort­set­te be­hand­lin­gen hos psy­ko­log så lenge be­hand­le­ren fin­ner det hen­sikts­mes­sig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vil­kå­re­ne kan virke stren­ge, men Schu­mann selv er fullt inn­for­stått med dem. Det er slik han har plan­lagt sitt fram­ti­di­ge, lov­ly­di­ge liv, sier hans for­sva­rer, Fred­rik Schøne Brod­wall. (©NTB)