Nobelprisvinner hedret for nedrustningsinnsats

Med me­dal­je og di­plom ble OPCW hyl­let for sin vel­lyk­ke­de kamp mot kje­mis­ke våpen. Men fra po­di­et i Oslo råd­hus hør­tes også øns­ket om å fri ver­den også fra andre masse­øde­leg­gel­ses­vå­pen.

No­bel­fes­ten i Oslo tirs­dag hav­net noe i skyg­gen av den stor­slåt­te minne­mar­ke­rin­gen for den tid­li­ge­re freds­pris­vin­ne­ren Nel­son Man­de­la i Jo­hann­es­burg. I råd­hu­set satt kong Ha­rald og dron­ning Sonja, mens kron­prins Haa­kon og stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg re­pre­sen­ter­te Norge i Sør-Afri­ka.

Iste­det for Sol­berg re­pre­sen­te­res re­gje­rin­gen av fi­nans­mi­nis­ter Siv Jen­sen (Frp), men hun har også følge av en rekke andre re­gje­rings­med­lem­mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er få som ikke unner OPCW he­de­ren og æren som ble or­ga­ni­sa­sjo­nen og ge­ne­ral­di­rek­tør Ahmet Uzumcu til del i Oslo tirs­dag. Et blomste­smyk­ket råd­hus og vakre mu­si­kals­ke inn­slag av fio­li­nis­ten May­u­ko Kamio, pia­nis­ten Hå­vard Gimse og ba­ry­to­nen Matt­hias Goer­ne, ram­met inn se­re­mo­ni­en.

- Vak­kert

Etter å ha inn­le­det sin talen med noen ord til minne om Man­de­la, gra­tu­ler­te No­bel­ko­mi­te­ens leder Thor­bjørn Jag­land OPCW. Han hyl­let også målet i Kjemi­vå­pen­kon­ven­sjo­nen: å ute­luk­ke mu­lig­he­ten for å bruke kje­mis­ke våpen.

- Er det ikke vak­kert, spur­te Jag­land, og høs­tet ap­plaus.

- Enda vak­re­re: Dette kan opp­nås. Vi er fak­tisk nær målet, fort­sat­te han.

Han sam­men­lig­net dette med si­tua­sjo­nen for atom­vå­pen, som flere land for­be­hol­der seg ret­ten til å ha. Jag­land min­net imid­ler­tid om et ved­tak fra FNs sik­ker­hets­råd i 2009: Om å fjer­ne også atom­vå­pen fra jor­dens over­fla­te.

Li­den­skap og prak­sis

Uzumcu håper at Kjemi­vå­pen­kon­ven­sjo­nens og OPCWs suk­sess kan danne grunn­lag for en bre­de­re ned­rust­ning. Han sam­men­lig­net ned­rust­nings­ar­bei­det med å spen­ne en bue «som kan bygge bru mel­lom vår sik­ker­het og vår frem­gang».

I sitt No­bel-fore­drag viste han til det han mener er kjer­nen i kam­pen mot de kje­mis­ke våp­ne­ne: kon­troll, til­lit og en­ga­sje­ment fra en rekke sam­ar­beids­part­ne­re, spe­si­elt vi­ten­skaps­folk, men også den kje­mis­ke in­du­stri­en.

Iføl­ge Uzumcu har ar­bei­det vært vel­lyk­ket fordi man har knyt­tet sam­men li­den­skap og prak­tisk sans. Han mener det ikke først og fremst er de mo­rals­ke ar­gu­men­te­ne som har gjort Kjemi­vå­pen­kon­ven­sjo­nen og OPCW til en suk­sess. I ste­det er det «ob­jek­ti­ve vur­de­rin­ger av kon­troll­me­to­der, in­no­va­ti­ve nytte/kost­nads­ana­ly­ser av å be­hol­de masse­øde­leg­gel­ses­vå­pen og en åpen og ærlig gjen­nom­gang av den kom­mer­si­el­le ef­fek­ten av å etter­leve trak­ta­ten» som gjør at ar­gu­men­te­ne over­be­vi­ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syria

Uzumcu be­nyt­tet an­led­nin­gen til å hedre de tu­sen­vis av of­re­ne for kje­mis­ke våpen. Han hed­ret også dem som fak­tisk gjør ar­bei­det på bak­ken. Både han og Jag­land viste til det vans­ke­li­ge ar­bei­det som pågår med å kvit­te Syria med kje­mis­ke våpen, i en på­gå­en­de bor­ger­krig.

Jag­land mener at ett po­si­tivt skritt kan føre til det neste.

- Jeg håper alle er med meg i bøn­nen til par­te­ne: Legg ned våp­ne­ne, få en slutt på blod­ba­det, kom til for­hand­lings­bor­det, sa han.

Ikke i mål

Siden kon­ven­sjo­nen tråd­te i kraft i 1997, er 80 pro­sent av ver­dens kje­mis­ke våpen øde­lagt. Målet var egent­lig full kje­misk ned­rust­ning innen 2012, men det ble ikke nådd. Seks land har ennå ikke slut­tet seg til ar­bei­det.

An­go­la, Nord-Ko­rea, Egypt og Sør-Su­dan som har ikke sig­nert kon­ven­sjo­nen, mens og Is­rael og My­an­mar har sig­nert, men ikke ra­ti­fi­sert den. Både Uzumcu og Jag­land opp­ford­ret i sin tale de seks til å slut­te seg til. (©NTB)

Les også
Omstridt artist klar for Nobels fredspriskonsert