Nobelkomiteen anmeldt til Økokrim

Fredsaktivist og jurist Fredrik S. Heffermehl har anmeldt Den Norske Nobelkomité til Økokrim for å dele ut fredsprisen i strid med Alfred Nobels testament.

Freds­pri­sen skal deles ut for ned­rust­nings­ar­beid, mener Hef­fermehl, som i mange år har kri­ti­sert No­bel­ko­mi­te­en for dens freds­pris­til­de­lin­ger.

Han mener at ko­mi­te­en har en ut­vi­det tolk­ning av hva og hvem som bi­drar til fred, og at denne tolk­nin­gen er i strid med No­bel-tes­ta­men­tets øns­ker og mål. Hef­fermehl mener der­for at de fles­te pris­til­de­lin­ger siden 1945 har vært ulov­li­ge og straff­ba­re etter be­stem­mel­se­ne om hvor­dan stif­tel­ser og le­ga­ter skal hånd­te­res.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Saken rei­ser også store prin­si­pi­el­le spørs­mål ved om våre po­li­ti­ke­re skal være hevet over loven, altså om in­tegri­te­ten i vår retts­hånd­he­vel­se og lik­het for loven. Hadde sty­rer i van­li­ge le­ga­ter opp­trådt så lem­fel­dig og lett­sin­dig, ville det vært snakk om feng­sels­straf­fer, sier Hef­fermehl til Da­gens Næ­rings­liv.

Øko­krim har be­slut­tet at den fem sider lange an­mel­del­sen ikke hører hjem­me der, men hos or­di­nær po­liti­myn­dig­het eller Stif­tel­ses­til­sy­net. Hef­fermehl er der­for inn­stilt på å gå vi­de­re.

No­bel­ko­mi­te­ens sek­re­tær Geir Lunde­stad er godt kjent både med an­mel­del­sen og Hef­fermehls mange­åri­ge kri­tikk og tar saken med fat­ning. Han av­vi­ser at pris­til­de­lin­ger har vært i strid med No­bels vilje og viser til at vi lever i en annen tid enn i 1901.

(©NTB)

Les også
Frp vil at Carl I. Hagen skal bli Nobelleder