HEKTISK: Daglig leder ombord, Mirjam Schepik, inspiserte ­onsdag etter­middag arbeidet med å reparere Noas Ark.

Noas Ark er på rett kjøl igjen

Etter et hardt sammenstøt med norske maritime stridskrefter, kunne Noas Ark sette kursen mot Sandefjord som planlagt i går kveld.

Det første forsøket på å få dette til, strandet fredag for en uke siden da den flytende nederlandske temaparken kom på kollisjonskurs med et norsk kystvaktskip.

Det førte til to skader, en stor i skroget mot akterenden av den 70 meter lange arken og en mindre høyt oppe og omtrent midt på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De siste dagene har reparasjonsarbeidet gått for fullt, og onsdag ettermiddag var den store revnen så godt som helt tettet av kyndige nederlandske håndtverkere.

Ble tauet

Arken har ingen egen motor, så den er avhengig av å bli tauet fra havn til havn. Det var under oppbrudd fra Oslo med kurs for Sandefjord at kollisjonen med kystvaktskipet «Nornen» fant sted.

GLAD: Mirjam Schepik kan smile etter at arken nå er på rett kurs igjen.

Mirjam Schepik, daglig leder på bibelbåten, opplyser at store taubåter ikke får gå helt inn til Langkaia, like ved Havnelageret, fordi flytetunnelen ved Operaen er i dette området. Derfor var en mindre taubåt hyret inn for å hale arken et par hundre meter ut fra kaia hvor en større båt skulle ta over.

Så langt kom man aldri fordi to kraner på kystvaktskipet rammet arken og førte til de store skadene. Også kystvaktskipet fikk skader i sammenstøtet.

Årsaken til kollisjonen og ansvarsforholdene knyttet til dette, er ikke avklart, men følgene ble at arken måtte til kai på nytt og fikk et uønsket forlenget opphold i Oslo der den har ligget siden 10. mai.

Ingen av arkens bærende konstruksjoner skal være skadet, og stabiliteten skal heller ikke ha blitt påvirket. Onsdag ettermiddag var nye bord lagt på båtens skrog der det før var et gapende hull, mens den mindre skaden midt på farkosten også var under utbedring. Dermed lå alt til rette for et nytt forsøk på å nå Sandefjord i løpet av helgen.

– Vi drar til Sandefjord sent i kveld, opplyste en hektisk opptatt Mirjam Schepik fredag formiddag.

Forsinket

Hun sier at det er en viss fleksibilitet i programmet når Noas Ark skal flyttes fra én havn til en annen. Derfor har ikke uhellet i Oslo havn ført til store problemer tross alt. Selv om av avgangen ble forsinket med flere dager, kan det flytende bibelmuseet være klart for å ta imot publikum i Sandefjord som planlagt til oppsatt tid mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Vestfold-byen skal arken ligge i fire-fem uker. Deretter taues båten over Oslofjorden til Fredrikstad hvor den etter planen blir å finne fra 18. juli. Dette er siste havn i Norge for arken i denne ­omgang.

HÅNDTVERK: Noas Ark er blitt reparert av kyndige folk under det ikke planlagte ekstraoppholdet i Oslo havn de siste dagene.
Les også
Bli med inn i Noas ark
Les også
Noas ark skadd i sammenstøt
Les også
Usikre på skadeomfang etter kollisjonen i Oslo
Les også
Arken er i Arendal
Les også
Lever og ånder for bibelhistorier