«Nedstengingen» av Bangkok har begynt

Titusenvis av de­mon­stran­ter for­sø­ker man­dag mor­gen å lamme den thai­lands­ke ho­ved­sta­den Bang­kok i pro­test mot lan­dets re­gje­ring.

Ti­tu­sen­vis av de­mon­stran­ter blok­ke­rer vik­ti­ge gate­kryss for å skape tra­fikkaos i ho­ved­sta­den. For­be­re­del­se­ne til denne pro­tes­ten var ty­de­li­ge al­le­re­de søn­dag kveld. Det ble da vars­let at ak­ti­vis­te­ne har som in­ten­sjon å hind­re at of­fent­lig an­sat­te skal kunne komme seg til jobb og strøm­men til of­fent­li­ge in­sti­tu­sjo­ner skal slås av.

De­mon­stran­te­ne, som ledes av po­li­ti­ke­ren Sut­hep Thaug­s­uban, vil velte den sit­ten­de re­gje­rin­gen og stats­mi­nis­ter Yinglu­ck Shi­na­wa­tra. Som er­stat­ning vil de ha en ut­valgt re­gje­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I mor­gen­ti­me­ne man­dag ledet pro­test­le­der Sut­hep en stor pro­test­marsj fra de­mon­stran­te­nes base, mo­nu­men­tet for de­mo­kra­ti, i vest av Bang­kok til sen­te­ret av byen og vei­ene Ratch­ap­ra­song og Suk­hu­mit.

- Vi set­ter i gang vårt eget kupp, et kupp i regi av fol­ket. Vi har ikke behov for mi­li­tæ­ret, men vi opp­ford­rer alle of­fent­li­ge tje­neste­menn til å ta del i vår pro­test, sa Sut­hep.

20.000 sik­ker­hets­styr­ker skal være ut i ga­te­ne i for­bin­del­se med man­da­gens de­mon­stra­sjon for å over­våke si­tua­sjo­nen. Det har fore­lø­pig ikke vært noen tegn på at styr­ke­ne kom­mer til å gripe inn i si­tua­sjo­nen med makt.

Åtte men­nes­ker, blant dem to po­liti­folk, har blitt drept i uro­lig­he­te­ne i Thai­land de siste ukene. (©NTB)