NATO: Avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Foto: Reuters / NTB scanpix

NATO vil seriøst vurdere å kjempe mot IS i Irak

Dersom NATO blir bedt om å bidra direkte i kampen mot IS i Irak, vil forsvarsalliansen vurdere det sterkt, sier avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– Vi synes det er bra at enkelte NATO-land på individuell basis har besluttet å gå til aksjon mot IS i Irak. Verdenssamfunnet er forpliktet til å gjøre det vi kan for å stanse IS, sa Rasmussen da han ankom Celtic Manor, der toppmøtet finner sted.

NATO har ennå ikke fått henvendelse om å bidra direkte i kampen mot IS i Irak, fortalte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men dersom vi får det, vil det bli vurdert seriøst av NATOs allierte. NATO har hjulpet Irak før, påpekte generalsekretæren.

– Verdenssamfunnet er forpliktet til å gjøre det vi kan for å stanse IS, legger han til.

– Starter et nytt kapittel

Rasmussen trakk fram islamistgruppen Den islamske staten (IS), Russlands «angrep på Ukraina» og NATOs framtidige forhold til Afghanistan som de viktigste temaene da han møtte pressen rett før det to dager lange NATO-toppmøtet startet.

– Vi vil diskutere hvordan NATO kan bekjempe trusselen fra terrororganisasjonen som kaller seg Den islamske staten. Vi vil ta grep for å forbedre vårt samarbeid med Ukraina og andre partnere. Og vi vil starte et nytt kapittel i vårt forhold til Afghanistan, varslet Rasmussen.

Vil forme framtidens NATO

På spørsmål om hva han synes om Russlands presidents fredsplan for Øst-Ukraina, som ble presentert onsdag, svarte generalsekretæren følgende:

– Vi ønsker alle bidrag til en fredelig løsning i Ukraina velkommen, men det som teller, er det som skjer på bakken.

Rasmussen mener NATO-toppmøtet i Wales vil bidra til å forme framtidens NATO.

– I en tid der vi er omringet av kriser, er NATO som en øy der sikkerhet og framgang rår. På dette toppmøtet vil vi forsterke grunnfjellet for sikkerhet i Europa og Nord-Amerika, sa Rasmussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan føre til total krig

Det er et naivt og ekspansivt NATO ute av kurs som må ta skylden for at vi nå snakker om styrkeoppbygging mot Russland i Baltikum, mener forsker Helge Lurås.

Han advarer sterkt mot tanken på at det er mulig å ha konvensjonelle konflikter mellom atommakter som ikke eskalerer.

Under tittelen «Søvngjengerferd mot atomkrig», skriver lederen for Senter for internasjonal og strategisk analyse følgende i et leserinnlegg i Klassekampen torsdag:

«Atommakter må ikke gå til krig med hverandre. Punktum. Det forsto man under den kalde krigen. Og den innsikten må vi gjenfinne i dag.»

– Jeg sitter ikke selv og er permanent redd for atomkrig, men en viss bekymring har tatt bolig i meg. Det er absolutt en fare hvis militære trefninger mellom Russland og NATO skulle begynne, sier Lurås til NTB.

Les også
Uakseptabel vestlig handlingslammelse
Les også
– Ønsker ikke krig mellom Vesten og radikal islam
Les også
En storebrors farvel
Les også
Estland ønsker permanente NATO-baser hos seg