FERIESTENGT: Arna Misjonsmenighet er en av mange frimenigheter som går i dvale når juli måned kommer. Ungdomspastor Ole Petter Livden mener det også er viktig at alle frivillige som gjør en stor innsats ellers i året får være sammen med familien sin i ferien.

Nå tynnes det i benkeradene

Når sommervarmen melder sin ankomst, er det mange tomme benker i norske gudshus. – Det er unaturlig å ha åtte ukers pause fra menighetsfamilien, sier pastor.

Sommeren markerer et taktskifte i det norske kristenlivet. Mens noen tar helt fri, tar andre turen innom stevner, bibelcamper og leirer. Gudstjenestetilbudet trappes ned, menigheter slås sammen og flere velger å låse dørene for sommeren.

Tid til familien

Arna Misjonsmenighet i Bergen er en av mange forsamlinger som innstiller sine møter og aktiviteter i juli måned. Det er en praksis menigheten har hatt i mange år, og ungdomspastor Ole Petter Livden forteller til Dagen at det er en ordning medlemmene er innforstått med. Kommende søndag gjennomfører menigheten sin siste gudstjeneste før all aktivitet går i dvale for en drøy måneds tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mange frivillige som gir veldig mye av sin tid i menigheten ellers i året. Vi tenker at det er viktig å ha tid til å være familie og finne hvile i ferietiden, og samtidig tror vi det også kan være en god ting å stanse litt opp i disse ukene. Og så opplever vi at folk er utålmodig og lenger etter å komme sammen i fellesskapet når vi starter opp igjen i begynnelsen av august. Det er vi selvsagt veldig glade for, sier Livden.

Han understreker at ledelsen i menigheten oppmuntrer medlemmene til å delta påMisjonsforbundets Liv & Vekst stevne i Grimstad i juli, slik at man på den måten får mulighet til å være en del av det kristne fellesskapet i ferien

STENGER DØREN: Ungdomspastor Ole Petter Livden stenger snart døren til Arna Misjonsmenighet for sommeren. Fra slutten av juli og til begynnelsen av august arrangeres det ingen faste møtepunkt i menighetens regi. Foto: Tor-Helge Gundersen

Pastor og prosjektmedarbeider iDen Evangelisk Lutherske Frikirke,Øivind Augland oppfordrer på sin side alle til å finne alternative måter å samles på.

– Kan du ha gudstjeneste, så ha gudstjeneste. Om du ikke kan, så skap alternativer.

– Våg å tenke annerledes, sier pastoren.

Sliter med oppmøte

Augland sier at mange tradisjonelle menigheter sliter med oppmøte gjennom sommeren.

– Juli måned er hovedferiemåneden til Ola Nordmann, og det er en positiv ting at er det store antall som er på sommerkonferanser.

– Er det problematisk at flere menigheter går i «sommerdvale»?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I utgangspunktet så er ikke menighetsfamilien noe man tar ferie fra, sier Augland og legger til:

– Det er unaturlig å ha åtte ukers pause fra menighetsfamilien.

– Annen puls

Filadelfia Oslo er blant menighetene som trapper ned tilbudet om sommeren. De går fra to til ett møte hver søndag, men holder møter sommeren igjennom.

– Oppmøtet reduseres fra rundt 1400- 1500 til 200- 300 mennesker, sier pastorAndreas Hegertun til Dagen.

Han mener fallet i oppmøte ikke gir rom for bekymring:

– Folk er mange steder om sommeren og det er også flere leirer for barn og ungdom, sier pinselederen.

Han unner folk å «leve med en annen puls om sommeren»:

– Jeg synes likevel det er fint med mennesker som oppsøker en gudstjeneste uansett hvor i verden de er. Det er en del av rytmen i et kristent liv, sier Hegertun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Trenger sommerferie

Generalsekretær i Misjonsforbundet,Øyvind Haraldseid, er enig i at man kan snakke om en «sommerdvale»:

– Men det må det være også. Ansatte i menighetene må også ha sommerferie, og man pleier ikke å ansette ferievikarer, sier generalsekretæren.

– Ser man en reduksjon i antall som deltar på menighetsmøter under sommeren?

– Ja, det må man si at man kan gjøre, sier Haraldseid.

STEVNEGUIDEN:Finn sommerens åndelige opplevelse

Han sier at medlemmene trekker mot ulike typer arrangementer:

– Noen tar ferie, mens andre oppsøker gudstjenestetilbud der de er. Vi har for eksempel familieleirer, bibelcamper og «Liv & Vekst», og der er det ikke sommerdvale.

Flere menigheter slår seg sammen for sommeren, gjerne med baptister og metodister:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mange ulike måter å gjøre det på, sier generalsekretæren.

– Lær av katolikker

Pastor Andreas Hegertun sier de evangelikale kanskje her har noe å lære av «sine katolske søsken»:

– Ikke som plikt eller tvang, men som en forfriskende refokusering også gjennom ferietiden vår, sier Hegertun.

Han tror at mennesker som til daglig tilhører store kristne fellesskap i mindre grad opplever behov for store stevner om sommeren.

– Mens for kristne som til daglig står i en mindre sammenheng kan det være essensielt å se og møte en større del av den kristne familien.

Han får støtte fra Øivind Augland:

– Det er viktig å oppleve at man er en del av noe større både som enkeltpersoner og som familier med barn og ungdom.