BLIR ALLMENNKRINGKASTER: Jan Hanvold vil ikke lenger samle inn penger for å holde hjulene i gang. Men programmene blir «de samme gamle, gode» når Visjon Norge neste uke blir allmennkringkaster.

Nå må du betale for å se Hanvold

Over påske starter Visjon Norge prøvesendinger som allmennkringkaster.

Dette var Dagens 1. april-spøk i år.

-------------------------------------------------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jan Hanvold sier til Dagen at han er lei av alle skandaleoppslagene om pengeinnsamlingen i Visjon Norge. De siste ukene har den kjente tv-predikanten fra Drammen vært i søkelyset etter påstått kobling mellom pengegaver og velsignelse.

– Det er selvsagt bare sprøyt at vi tar betaling for at våre seere skal bli velsignet eller bønnhørt. Men for å si det som det er: Nå er jeg drittlei av alle medieskandalene om Visjon Norge, inkludert den lurvete journalistikken som dere i Dagen bedriver mot oss. De siste ukene har jeg bedt om at dere mister den statlige pressestøtten, sier Hanvold.

LES OGSÅ: Hanvolds «crazy sjarm»

Ny boks nødvendig

Hanvold forteller at han så sent som for to uker siden var på nippet til å gi opp hele tv-driften, men at han fattet nytt mot da han oppdaget at regjeringen har laget en stortingsmelding om allmennkringkasting. Av denne framgår det at nye aktører kan søke prøvekonsesjon som allmennkringkastere denne våren. Hanvold forteller at han slengte inn et søknadsskjema i forrige uke, og i går kom svaret fra Medietilsynet:

«Visjon Norge innvilges med dette konsesjon som allmennkringkaster i perioden 06.04 til 30.06.2015. Konsesjonshaver må selv sørge for salg og distribusjon av nødvendig teknisk utstyr.»

Dumper prisen

Utstyret Hanvold og hans tv-seere trenger, er en liten boks som kobles til en av HDMI-inngangene i dekoderen eller selve fjernsynsapparatet. Et eget selskap, Visjonsboksen AS, ble i går registrert i Brønnøysund-registrene. Selskapet er hundre prosent eid av Jan Hanvold personlig og står for salg og distribusjon av utstyret. Overskuddet sprøytes rett inn i den daglige tv-driften.

– Vi skulle gjerne gitt bort slike bokser til våre trofaste venner, men det har vi dessvere ikke råd til, sier Hanvold.

– Hva skal seerne gjøre, da?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De må skaffe seg et såkalt allmennadapter. Vi har skaffet oss 10.000 slike bokser fra et konkursbo hos en svensk kollega og har bestilt ytterligere 10.000 fra en leverandør på Taiwan. I dag og et par dager framover selger vi disse boksene til kun kr. 199,- , fritt tilsendt over hele landet. Etter påske vil prisen ligge på det dobbelte, forteller han.

– Hvordan kan man skaffe seg et slikt utstyr på kort varsel?

– De vil være i salg hos landets større radio- og tv-forhandlenere, men kan også fås ved bestilling i e-post til visjonsboksen@gmail.com. Bestiller du i dag, kan du ha utstyret i postkassen allerede påskeaften. Da kan du få med deg vår første sending som allmennkringkaster tirsdag over påske.

Samme programmene

Med konsesjon som allmennkringkaster håper Hanvold det blir slutt på ressurskrevende og omstridt innsamling av gaver for å holde driften i gang.

– Adapterne har en kostpris på rundt 50 kroner, så i praksis snakker vi om en form for tv-lisens. Med dette tar Visjon Norge et stort steg inn i en framtid som et enda mer profesjonelt og forutsigbart tv-tilbud, understreker han.

– Men programprofilen blir den samme gamle, gode, legger han til.

Men et par endringer blir det likevel. I konsesjonskravene heter det nemlig at kanalen må sende minst ett kulturprogram hver uke. Og dette programmet må være på nynorsk. Hanvold forteller at en programserie om stølsdrift i Hallingdalen kan være på lufta allerede neste onsdag, forhåpentligvis med Hallgrim Berg som programleder.

– Hva skjer når prøveperioden er over?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da må man skifte ut et lite plastkort som man stikker inn i adapteren. Dette kortet må fornyes hvert år til en pris vi får komme tilbake til. Men det vil i all evighet være mye billigere å se Visjon Norge enn for eksempel NRK, forteller Hanvold.

Les også
Hanvolds «crazy sjarm»
Les også
Slik mener kristenledere påsken bør feires
Les også
Bekreftelse og utfordring
Les også
Oslo Symposium 2015 - se talene herOslo Symposium
Les også
Se bildene fra Oslo Symposium