Nå blir ikke lille Ole nektet gjenopplivning lenger

Innvilget «livets rett».

Les også:
* Dette er his­to­ri­en om lille Ole
* FRI­SPARK: Abort­kam­pen er ikke over

Nå blir han ikke len­ger nek­tet gjen­opp­liv­ning om han skul­le tren­ge det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

His­to­ri­en om lille Ole som var uøns­ket av leger, ble den mest leste saken på dagen.no i fjor. Anna Sol­berg håper at lille­gutt nå har be­vist nok - at han har li­vets rett.

Ole er et triso­mi 18-barn. I jour­na­len hans var det gitt ordre, mot for­eld­re­nes vilje, om at han ikke skul­le gjen­opp­li­ves om noe al­vor­lig skul­le inn­tref­fe. Ord­ren er nå fjer­net, men frem­de­les er det noen be­grens­nin­ger som moren ikke kjen­ner i de­talj ennå.

- Men det er for­fer­de­lig at disse barna må «be­vi­se» så mye før de får rett til lik be­hand­ling som andre barn, sier hun.

Da hun gikk gra­vid fikk hun høre fra en lege at «disse barna har det best ved å få dø - jo før, jo bedre».

«De skal jo dø li­ke­vel»

Når fa­mi­li­en vel­ger å vise frem Ole, er det fordi de øns­ker å gi triso­mi 18-bar­na et an­sikt. Ikke mange barn med denne dia­gno­sen blir født, til tross for at det fak­tisk er det mest van­lige kro­mo­son­av­vi­ket etter triso­mi 21 (downs). De blir abor­tert og sor­tert bort i det stil­le.

For Anna Sol­berg er det vik­tig å ufar­lig­gjø­re det å bære frem et slikt barn.

- Å full­fø­re svan­ger­ska­pet blir pre­sen­tert som bort­kas­tet og som en be­last­ning for både kvin­nen, bar­net og fa­mi­li­en, for «de skal jo dø li­ke­vel». Dia­gno­sen blir be­skre­vet som ufor­en­lig med liv, noe som langt fra stem­mer. Rik­tig­nok vil noen ha feil og mang­ler som ikke gjør livet mulig, men mange kan fint leve med dia­gno­sen. Noen får leve kun en kort stund - andre får leve gode liv i mange år. De er alle sam­men unike - ingen er like. Slik burde de også bli be­hand­let - som in­di­vi­der, og ikke som en fel­les «sekk». Alle er de like ver­di­ful­le og for­tje­ner å bli be­hand­let med re­spekt. Det å bære frem et sykt barn kan også bli en god opp­le­vel­se, sier hun.

Selv kjen­ner hun på yd­myk­het. Ole har hit­til levd et godt og re­la­tivt ukom­pli­sert liv. De har vært hel­di­ge, og Sol­berg er over­be­vist om at mange flere ville vært det, om hold­nin­ge­ne til triso­mi 18-bar­na hadde vært an­ner­le­des.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En i sta­ti­stik­ken

- Ole kunne fort blitt en i sta­ti­stik­ken hvis vi ikke hadde kjem­pet for ham, eller møtt på folk i fød­sels­øye­blik­ket som var vil­lig til å gi ham en sjan­se. Det var slett ikke noen selv­føl­ge at han skul­le få hjelp! Når et triso­mi 18 barn blir født blir liv­red­den­de til­tak ofte kalt døds­ut­set­ten­de til­tak. Vi fikk høre det vi også. Stan­dard er at disse barna blir nek­tet det meste - nek­tet over­vå­king under fød­sel, kei­ser­snitt, puste­hjelp, sonde­mat, un­der­sø­kel­ser etc. Ikke rart at sta­ti­stik­ken for triso­mi barna er så dys­ter! I ut­gangs­punk­tet ten­ker man seg at en dia­gno­se skal være til hjelp for å til­rette­leg­ge for best mulig be­hand­ling, men slik er det ikke med denne dia­gno­sen. Den blir i ste­det et hin­der for god be­hand­ling.

I hver­da­gen opp­le­ver de mye glede. Noen ser på dem med med­li­den­het fordi de har fått et han­di­kap­pet barn, men for Anna Sol­berg og fa­mi­li­en er vesle Ole den fi­nes­te i ver­den. Han er en vid­un­der­lig liten gutt med masse per­son­lig­het. Ved førs­te øye­kast ser han kan­skje ikke så an­ner­le­des ut enn andre barn, men når det gjel­der vekst og ut­vik­ling lig­ger han langt etter. Baby­ti­den varer lenge for disse barna, men han vokser fint etter sin egen kurve, og når sine mile­pæ­ler i sitt eget tempo.

- Vi måtte vente litt på det førs­te smi­let, men når det først kom var det ube­skri­ve­lig stort. Ole er en kon­takt­sø­ken­de gutt. Han føl­ger med, smi­ler og ler masse. Han har lært seg å løfte hodet, gri­per etter ting og els­ker å bli sun­get for. En ny­de­lig, liten og spe­si­ell gutt, sier hun stolt.

En stor mile­pæl

Ole er nå 10 må­ne­der gam­mel. 15. mars fyl­ler han ett år, nok en stor mile­pæl. Iføl­ge sta­ti­stik­ken får 10 til 40 pro­sent av triso­mi 18-bar­na som fødes i live opp­le­ve ett­års­da­gen sin, av­hen­gig av stu­di­er som er gjort og om de får be­hand­ling eller ei.

Anna Sol­berg hus­ker til­ba­ke til ny­født-ti­den, like før de skul­le reise hjem fra syke­hu­set. Hun ble spurt om det ikke var vans­ke­lig å se andre reise ut med sine fris­ke barn, og om hun følte sorg. Men hun kjent bare lykke.

- Jeg viss­te jo ikke hvor­dan Ole ville klare seg ved fød­se­len, og nå skul­le jeg til og med få ham med meg hjem! For­vent­nin­ge­ne var på en måte ned­jus­tert, og så blir man så utro­lig glad for alt det gode, og tiden, man får opp­le­ve, sier hun.

Sol­berg for­tel­ler at de fikk mange til­bake­mel­din­ger etter at ar­tik­ke­len om Ole ble lagt ut på dagen.no. Ute­luk­ken­de po­si­ti­ve fra folk som ga dem støt­te og som stil­te seg ufor­stå­en­de til at helse­ve­se­net kunne være så ne­ga­tivt inn­stilt til triso­mi 18-bar­na.

Selv om livet ikke all­tid går på skin­ner, gle­der hun seg over alt det po­si­ti­ve som skjer rundt dem. Hun opp­le­ver nå at opp­føl­gin­gen rundt Ole er god. En an­svars­grup­pe med fag­folk er etab­lert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Sol­berg er det vik­tig å få fram at de ikke bare har møtt ky­nis­me i helse­ve­se­net etter at Ole ble født, men også venn­lig­het. Det er den ne­ga­ti­ve og dis­kri­mi­ne­ren­de hold­nin­gen til triso­mi 18 de vil til livs.

- Mitt an­lig­gen­de er at disse barna må få den hjel­pen de tren­ger. Døden er ikke det beste for alle disse barna, slik vi ble for­talt. Nå håper og tror jeg at lille­gutt vil få god be­hand­ling frem­over, sier hun.

(Dagen)

Fakta om Trisomi:

Friske mennesker har 46 kromosomer (fordelt i 23 kromosompar) i hver celle, unntatt i kjønnscellene, som har halvparten.

Down syndrom er den vanligste trisomien, trisomi 21.

Trisomi 18 innebærer tre utgaver av kromosom 18, er nest vanligst, også kalt Edwards syndrom.

Les også
Dette er historien om lille OleFakta om Trisomi