For første gang står Afghanistan overfor et demokratisk maktskifte. Her står kvinner i kø utenfor et valglokale i Kabul. Foto: Ahmad Masood, Reuters/NTB Scanpix

Mye står på spill under valget i Afghanistan

Afghanske velgere så ut til å trosse truslene fra Taliban da de tidlig lørdag morgen stilte seg i lange køer for å velge landets nye president.

Velgerne så ikke ut til å bli skremt av et par raketter som traff hovedstaden Kabul og noen andre eksplosjoner i morgentimene. Allerede ved daggry var det køer utenfor stemmelokalene, som åpnet klokka 7 lokal tid.

– Det afghanske folket reiser seg fra asken for å møte utfordringene. Denne dagen er en slik utfordring, sier Arash Yarmand, en ingeniør som var møtt fram for å stemme i Kabul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er masse forventninger til den nye regjeringen, og vi håper den vil innfri, sier han videre.

Abdullah mot Ghani

I den andre og avgjørende runden står valget mellom tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah og tidligere finansminister Ashraf Ghani.

Mens Abdullah tidligere var en sentral leder i Nordalliansen, som kjempet mot Taliban før den amerikanske invasjonen i 2001, har Ghani jobbet for Verdensbanken.

Begge er erfarne politikere og teknokrater som har lovet å endre Afghanistan hvis de blir valgt. Men oppgavene er enorme i et land der Taliban fortsatt utgjør en stor trussel mot sikkerheten, og der økonomien preges av omfattende korrupsjon.

Spesielt sikkerhetsutfordringene kan bli store når de fleste utenlandske soldatene har reist fra landet mot slutten av året.

Stort fremmøte

Abdullah Abdullah fikk størst oppslutning i den første runden av valget med 45 prosent av stemmene, mens Ghani fikk 31,6 prosent av stemmene.

Oppslutningen var på nesten 60 prosent, noe som regnes som et stort nederlag for Taliban, som oppfordret til boikott og har truet med å stanse valget med vold. Nå er det håp om at suksessen gjentar seg i andre runde.

– Alle – unge, gamle, rike og fattige – dro ut i det dårlige været til tross for trusler for å stemme i april, og vi håper det samme vil skje denne gangen, sier Shukria Barakzai, som er en av nasjonalforsamlingens kvinnelige representanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eksplosjoner

Kort tid før åpningen av stemmelokalene kunne innbyggerne i Kabul høre flere eksplosjoner, ifølge den norske journalisten Anders Sømme Hammer. Han omtalte hendelsen på Twitter natt til lørdag norsk tid.

Det er også meldt at to raketter eksploderte ved flyplassen i Kabul idet valglokalene åpnet. Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepene. Ifølge NATO-kilder ble ingen personer drept eller såret.

Frykten er at Taliban er enda mer oppsatt på å ødelegge runde nummer to og ta igjen for det de ikke fikk til i første valgomgang, som ble holdt 5. april.

For bare en uke siden overlevde Abdullah et drapsforsøk da to bomber eksploderte utenfor et hotell i Kabul der han holdt valgmøte. Tolv personer ble drept.

Valgfusk?

Etter første valgomgang kom det mange anklager om valgfusk, men leder for valgkomiteen Ahmad Yousuf Nuristani forsøker å forsikre velgerne om at de vil sikre et legitimt valgresultat.

– Vi har nulltoleranse for fusk, og hvis vi oppdager at valgarbeidere jobber til fordel for en av kandidatene, vil de få sparken umiddelbart, sier han.

Les også
Tolker får asylsak behandlet i Norge