Tolker får asylsak behandlet i Norge

De afghanske tolkene får behandlet sine søknader om asyl i Norge, etter at Justisdepartementet instruerer UDI i saken.

- De­par­te­men­tet vil sende in­struks til Ut­len­dings­di­rek­to­ra­tet (UDI) om å etab­le­re ny prak­sis i disse sa­ke­ne. Dette betyr at de som fal­ler in­nen­for denne ka­te­go­ri­en vil få sin sak vur­dert i Norge, opp­ly­ser jus­tis- og be­red­skaps­mi­nis­ter An­ders Anund­sen (Frp).

Det vakte ster­ke re­ak­sjo­ner, blant annet fra op­po­si­sjon på Stor­tin­get, da den af­ghans­ke tol­ken Fai­zul­la Mur­a­di (22) nylig ble hen­tet av po­li­ti i Man­dal og satt på flyet til Ita­lia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tol­ken job­bet for det nors­ke For­sva­ret i Af­gha­ni­stan. Han sier selv at han er stemp­let som for­ræ­der av Ta­li­ban, og at han blir truet på livet.

Tol­kens sak ble be­hand­let av Ut­len­dings­di­rek­to­ra­tet (UDI), som mente søk­na­den ikke skal be­hand­les her i lan­det. Også i anke­in­stan­sen Ut­len­dings­nemn­da (UNE) fikk han av­slag.

År­sa­ken er at han var to år i Ita­lia før han kom til Norge og søkte asyl. I hen­hold til Dub­lin-av­ta­len skal asyl­søk­na­den be­hand­les i det førs­te euro­pe­is­ke lan­det sø­ke­ren an­kom­mer. 

- Vir­ke­lig gode ny­he­ter

 - Dette er vir­ke­lig gode ny­he­ter, ut­brøt den af­ghans­ke tol­ken Fai­zul­lah Mur­a­di (22) da han fikk vite at saken hans skal be­hand­les i Norge.

- Jeg blir vel­dig glad over å høre om denne be­slut­nin­gen. Det er vans­ke­lig for meg å sette ord på hva dette betyr for meg, ut­brøt Mur­a­di da NTB for­tal­te ham om Jus­tis­de­par­te­men­tets in­struk­sjon over­for UDI man­dag kveld.

Mur­a­di har tid­li­ge­re ut­talt at han er op­ti­mis­tisk med tanke på ut­fal­let av saken.

Hva myn­dig­he­te­nes be­slut­ning in­ne­bæ­rer for ham rent prak­tisk, var det for tid­lig å si noe om da NTB snak­ket med Mur­a­di ved 20.20-tida man­dag.

- Jeg må først snak­ke med min ad­vo­kat før jeg kan si noe om hvor­dan jeg skal for­hol­de meg nå, sier han på te­le­fon fra sø­ri­ta­li­ens­ke Lecce.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Utfallet gjenstår å se

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) sier det gjenstår å se hva som blir utfallet av saken til den afghanske tolken.

Andersen mener at Justisdepartementets instruks overfor UDI om at de afghanske tolkene som har jobbet for Norge nå skal få individuelle av sine søknader om asyl i Norge, var som forventet.

- Det måtte komme etter de klare politiske signalene som er gitt. Det som er viktig nå, er at saken til Faizulla Muradi (22) blir ordentlig behandlet. Det innebærer at man tar inn over seg at han ikke er noen skrivebordstolk. Han har tolket ute i felt, og faktisk båret våpen. Da må vurderingen være at han får bli, sier Andersen til NTB.

SV-representanten har engasjert seg sterkt i tolkesaken. Hun sier at departementets instruks overfor UDI er «et skritt i riktig retning».

- Dette handler om at vi har en forpliktelse overfor folk som er forfulgt. Den ligger der uansett. I tillegg har vi et spesielt moralsk ansvar overfor folk som har satt sitt liv i fare på jobb for landet vårt, sier Karin Andersen.

(©NTB)