Muslimskole-mødre ber direktoratet avvise klage

Mødre for muslimsk grunnskole, foreningen som har fått godkjent søknad om muslimsk skole i Oslo, ber om at Oslo kommunes klage på godkjenningen blir avvist.

- Vi til­la­ter oss å mene at kom­mu­nens klage på Ut­dan­nings­di­rek­to­ra­tets ved­tak må av­vi­ses, heter det i et brev som NTB har fått til­gang til.

I bre­vet, som er un­der­teg­net av styre­le­der Bibi Mali­ha Hos­ai­ney, peker for­enin­gen på det den mener er grunn­løse ar­gu­men­ter fra kom­mu­nens side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Oslo kom­mu­ne angir som be­grun­nel­se for kla­gen, an­førs­ler om at for­enin­gen Mødre for mus­limsk grunn­sko­le skal ha «ut­spring fra samme or­ga­ni­sa­to­ris­ke miljø» som drev en til­sva­ren­de skole for cirka ti år siden. Vi synes dette er lite re­le­vant, skri­ver Hos­ai­ney i for­enin­gens brev.

Ny styre­le­der

I sin kom­men­tar til kom­mu­nens klage frem­hol­der Hos­ai­ney at di­rek­to­ra­tet har vur­dert sko­lens til­strek­ke­li­ge se­riø­si­tet ved nett­opp å god­kjen­ne søk­na­den.

Mødre for mus­limsk grunn­sko­le fikk for to år siden av­slag på søk­nad om å star­te skole høs­ten 2012. Siden den gang har for­enin­gen byt­tet ut styre­le­der Ra­wa­fid Sha­had med Bibi Mali­ha Hos­ai­ney. Di­rek­to­ra­tet ga grønt lys for sko­len 7. april i år.

Af­ten­pos­ten skrev tid­li­ge­re denne må­ne­den at år­sa­ken til god­kjen­nin­gen er at for­enin­gen har byt­tet ut et av styre­med­lem­me­ne. Med­lem­met som ble byt­tet ut, var in­volvert i Urte­ha­gen, en mus­limsk skole som var i drift fra 2001 til 2004 og som ble stengt av Fyl­kes­man­nen etter uro og kri­tikk.

Hos­ai­ney un­der­stre­ker at sko­len skal tilby jevn­god opp­læ­ring med andre sko­ler. I søk­na­den som ble god­kjent av di­rek­to­ra­tet, heter det at den nye mus­lims­ke sko­len vil ha en egen lære­plan for islam-, re­li­gions- og livs­syns­kunn­skap (IRL). Sko­len vil også ha en egen lære­plan i ara­bisk, iføl­ge søk­na­den.

Mot­stand

Av­gjø­rel­sen om å god­kjen­ne sko­len har ikke falt i god jord innad i re­gje­rin­gen. Frem­skritts­par­ti­ets nest­le­der Per Sand­berg mener re­gje­rin­gen bør stop­pe pla­ne­ne. Han mener det er naivt å til­la­te en mus­limsk skole og fryk­ter etab­le­rin­gen vil føre til se­gre­ge­ring.

Ar­bei­der­par­ti­ets ut­dan­nings­po­li­tis­ke tals­mann Trond Giske har på vegne av sitt parti sagt at grønt lys for en mus­limsk skole vil føre til at barn i stør­re grad blir sor­tert i sko­ler etter re­li­gion.

Bak Oslo kom­mu­nes klage på ved­ta­ket står skole­by­råd An­ni­ken Haug­lie (H). Hun kon­tak­tet før kla­gen ble sendt kunn­skaps­mi­nis­ter Tor­bjørn Røe Isak­sen (H) via tekst­mel­din­ger. Ut­veks­lin­gen mel­lom de to parti­fel­le­ne førte til at Røe Isak­sen tid­li­ge­re denne må­ne­den er­klær­te seg in­ha­bil. Han har der­for bedt stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) om å ut­nev­ne sette­stats­råd i denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er Kunn­skaps­de­par­te­men­tet som er klage­in­stans i saken.

(©NTB)

Les også
Muslimsk skolesøknad kan havne hos regjeringen
Les også
KrF vil ikke ha blå privatskolelovHumanetiske skoler
Les også
Sandberg: - Det siste Oslo trenger er mer segregering