Statsminister David Cameron vil gjøre det vanskeligere for unge mennesker å slutte seg til IS. Foto: Delmi Alvarez / Reuters / NTB scanpix

Muslimer kritiserer Camerons plan mot ekstremisme

Storbritannias regjering lover en nådeløs kamp mot ekstremister og hatpredikanter i hjemlandet. Muslimske ledere frykter strategien vil virke mot sin hensikt.

– Å bekjempe ekstremister er vår generasjons kamp, lød budskapet fra statsminister David Cameron mandag, da detaljene i hans lenge varslede strategi mot ekstremisme og terrorisme ble lagt fram.

Planen er primært skreddersydd for å bekjempe ideologier forfektet av ekstremistgrupper som IS og al-Qaida, samt andre islamister myndighetene mener kan inspirere unge briter til å ty til vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forbud

Camerons regjering vil blant annet forby grupper som defineres som ekstremistiske fordi de fremmer hat. Lokaler som brukes av radikale islamister, inkludert moskeer, kan stenges. Dessuten skal alle som er dømt for terrorisme eller ekstremistiske aktiviteter, forbys å arbeide med barn, på samme måte som folk dømt for seksualforbrytelser ikke har lov til å jobbe med barn.

Selv om tiltakene skal gjelde likt for alle hatgrupper, inkludert for eksempel høyreekstremister, legger statsministeren vekt på islamistisk ekstremisme i sin redegjørelse.

«Krig mot muslimer»

Den nye strategien fikk umiddelbart motbør fra islamske grupper, hvorav enkelte omtaler Camerons strategi som en «krig mot muslimer».

Storbritannias muslimske råd MCB påpeker at selv om terrorisme er en reell trussel, så er regjeringens strategi basert på dårlige analyser. Risikoen er at tiltakene tjener til å fremmedgjøre muslimer.

– Enten det gjelder moskeer, utdannings- eller veldedighetsinstitusjoner, kommer strategien til å forsterke oppfatninger om at alle aspekter av muslimers liv må bestå en «medgjørlighetstest» for å bevise vår lojalitet til dette landet, sier Shuja Shafi, generalsekretæren i landets største islamske paraplyorganisasjon MCB.

Begrense medier

Camerons regjering vil stramme inn muligheten for islamistiske

hatpredikanter fra å kringkaste sitt budskap, bruke sosiale medier og å tale i det offentlige rom.

– Med nedbrytende, velorganiserte og sofistikerte metoder truer ikke bare islamistiske ekstremister vår sikkerhet; de setter også alt som vi sammen har bygd – vårt vellykkede mulitetniske, flerreligiøse demokrati – i fare, skriver Cameron på sin Facebook-side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen hans skal i tillegg øke aldersgrensen for å utstede pass til barn fra dagens 16-årsgrense til 18 år, samt gi foreldre mulighet til å be om at deres tenåringsbarn fratas sine pass.

Skepsis innenfra

Muslimske grupper er ikke alene om skepsisen til Camerons plan. Enkelte folkevalgte i statsministerens eget parti har uttalt seg kritisk. Eksperter på antiekstremisme har dessuten påpekt at militante budskap må utfordres i det offentlige rom, ikke forbys.

David Andersson, som er hyret inn som regjeringens uavhengige ekspert på antiterrorlovgivning, har pekt på at feilslått politikk kan resultere i et tilbakeslag der enkelte muslimer presses mot ekstremisme og terrorisme.

Mer overvåking

Det hører også med til Camerons plan at han skal gi sikkerhetstjenestene utvidet makt til å overvåke telefon- og nettkommunikasjon blant folk som mistenkes for terrorisme.

Tidligere denne måneden kunngjorde Cameron at muslimske skoler som «lærer barn intoleranse», «fyller barn med antisemittiske konspirasjonsteorier» og «fyller barn med gift og hat», skal etterforskes og stenges.

Les også
Advarer unge mot ekstreme muslimerMuflehun
Les også
Når kristne flyktninger trues i Europa
Les også
Ubaydullah Hussain siktet for rekruttering til terror
Les også
Kristne drapstruet i SverigeTrusler mot kristne innvandrere
Les også
Kartet vender feil vei