Muslimer innleder fasten søndag morgen

Fastende muslimer må forberede seg på å holde seg unna mat og drikke i nesten 20 timer når ramadan i år starter midt på sommeren – da nettene er som kortest.

Fastemåneden starter ved soloppgang søndag. Fram til slutten av juli markerer troende muslimer Koranens åpenbaring ved å faste fra solen står opp til den går ned.

De lyse, norske sommernettene gjør at perioden fasten brytes, bare er på fire og en halv time i starten av årets ramadan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg skal ikke snakke for alle, men det sier seg selv at en fastedag på 19,5 timer er krevende, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd til NTB.

– Noen synes dette går helt smertefritt, mens andre mener det er mer krevende, tilføyer han.

Eldre, barn, gravide og syke er fritatt for den muslimske plikten til å faste, og Helsedirektoratet fraråder i likhet med Islamsk Råd disse gruppene å faste.

Les også: De kristnes bønner og ramadan

Felles kalender

Paraplyorganisasjonen for islamske trossamfunn i Norge har blitt enige om å følge en egen ramadankalender gjennom felles bønnetider i store deler av landet.

Lengst nord, hvor sola ikke går ned, er løsningen for dem som vil faste å følge en annen kalender.

– De stedene det ikke er solnedgang har vi blitt enige om at man kan følge bønnetidene i Mekka, siden det er mest naturlig, sier Afsar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I år som tidligere år har Helsedirektoratet publisert helseråd for ramadan. De inneholder alt fra oppskrifter på retter man bør spise når sola har gått ned og råd om hvordan unngå treg mage og dårlig fordøyelse, til anbefalingen om bare å trene rolig like før solnedgang.

Samtidig benytter direktoratet muligheten til å tipse fastende muslimer om at ramadan er en gylden anledning til å stumpe røyken helt.

Renselse

Rådene er laget i samarbeid med Islamsk Råd.

– Ramadan er en måned hvor man trener seg opp til å bli et bedre menneske, hvor man får en mental og åndelig renselse som gir styrke for resten av året, sier Afsar.

Også økt selvkontroll og bevissthet, samt helsefordeler som økt forbrenning og dermed mer energi, er også blitt trukket fram som fordeler ved å faste.

Les også
De kristnes bønner og ramadanRamadan
Les også
– Nordmenn bør kunne spise halal-kjøttHalal